Sant Quirze de Besora reclama a l'ACA la remunicipalització de la central de Can Trinxet

La CUP pretén que sigui un primer pas per revisar les concessions "irregulars" de les hidroelèctriques a Catalunya

Pau Juvillà, diputat de la CUP al Parlament, i Arnau Bosch, 2n tinent d'alcalde de Sant Quirze de Besora, després de presentar la petició a l'ACA
Pau Juvillà, diputat de la CUP al Parlament, i Arnau Bosch, 2n tinent d'alcalde de Sant Quirze de Besora, després de presentar la petició a l'ACA | ACN
Redacció
03 d'agost del 2021
Actualitzat a les 10:57h
La CUP exigeix al vicepresident del Parlament, Jordi Puigneró, la remunicipalització de la central hidroelèctrica de Sant Quirze de Besora. Aquest dilluns, representants municipals de la formació han presentat una instància a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per iniciar els tràmits de reversió de la central, i que així passi a domini públic.

La CUP té l'alcaldia de Sant Quirze de Besora, amb el grup Som Poble-Alternativa Municapalista, i comparteix govern amb ERC, amb tres regidors cada formació.

Pau Juvillà, diputat de la CUP al Parlament, ha assegurat que aquest és un "primer pas" en la creació d'una energètica pública, una mesura que consta a l'acord de Govern amb ERC. Arnau Bosch, segon tinent d'alcalde de Sant Quirze de Besora i regidor de Medi Ambient, ha alertat que l'ACA "té la intenció d'anar cap al camí del concurs públic", que interpreten com una "reprivatització d'aquesta concessió".

L'anticapitalista ha afegit que des del grup parlamentari estan treballant perquè "es revisin totes les centrals a Catalunya que es troben actualment en concessions irregulars". Volen així crear un precedent que "serveixi per a definir un camí cap al control públic de totes aquestes hidroelèctriques".

La concessió acaba el 2024
La central hidroelèctrica de Can Trinxet, a Sant Quirze de Besora, gaudeix d'una concessió que dura fins a l'any 2024. Tres anys abans és el moment en què legalment es poden començar els tràmits de reversió, per això aquest dilluns la CUP ha presentat la instància. A banda d'aquest tràmit, el partit també ha impulsat una recollida de firmes al municipi, on n'han recollit unes 200, així com un acord de ple, una moció presentada pel grup municipal Som Poble, que es va votar per unanimitat pels tres grups polítics que defensen la municipalització de la central: Junts, Som Poble i ERC.

Des del Departament de Polítiques Digitals i Territori, que lidera el vicepresident Jordi Puigneró, han volgut aclarir després, però, que l'ACA és un organisme que no està sota les seves competències i que, tot i que en altres àpoques sí havia estat depenent de Territori, ara és el Departament d'Acció Climàtica de la consellera Teresa Jordà qui la té sota les seves responsabilitats.
 

El Ter, al seu pas per Sant Quirze de Besora. Foto: Emili Vilamala