Manlleu vol reduir el malbaratament alimentari als establiments del municipi

L'Ajuntament vol ajudar a reduir l'excedent de menjar al final del dia a través de l'aplicació Too Good To Go

Objectiu, reduir els aliments a les escombraries
Objectiu, reduir els aliments a les escombraries | Ajuntament de Manlleu
Redacció
02 d'agost del 2021
Actualitzat a les 15:12h
Des de l'Ajuntament de Manlleu es treballa per reduir el malbaratament alimentari en el marc de l'Agenda 2030 Manlleu. S'ha iniciat una campanya per donar a conèixer l'APP Too Good To Go als establiments del municipi perquè puguin reduir el seu excedent de menjar diari. L'objectiu d'aquesta aplicació és donar una segona vida a aquells aliments frescos i preparats que no s'han pogut vendre i que, malgrat estar en bon estat, acabarien a les escombraries.

Com que és difícil calcular quin menjar no es vendrà durant el dia, els establiments poden crear packs sorpresa i adaptar els aliments i les quantitats en funció del que sobra. Pel que fa al preu d'aquests packs, els usuaris poden adquirir-los pagant només un terç del seu cost original. Així doncs, s'acaben abonant entre 3 i 5 euros per aliments d'un valor de 9 o 15 euros.

D'aquesta manera, els comerços redueixen el seu malbaratament alhora que aconsegueixen nous clients, generen ingressos amb els excedents, són més sostenibles i eviten que el menjar de l'establiment acabi a les escombraries. Al mateix temps, els usuaris descobreixen nous llocs mentre estalvien diners.

Per totes aquelles persones que vulguin endinsar-se en aquest moviment, han de descarregar-se l'app gratuïta Too Good To Go a un dispositiu mòbil. Una vegada donats d'alta, ja hi poden accedir per veure els establiments que hi ha a prop i tenen packs disponibles. Poden ser fleques, fruiteries, carnisseries, peixateries, supermercats, hotels, bars, restaurants, etc. L'usuari tria un lloc, paga a través de l'app i ho recull en l'horari establert. L'aplicació, a més, contempla filtres per a aquelles persones amb intoleràncies alimentàries, vegetarianes i veganes.

Des de l'Ajuntament de Manlleu s'estan visitant els establiments del municipi per explicar-los el funcionament de Too Good To Go amb més detall, resoldre els possibles dubtes i ajudar-los amb el registre. Si teniu un establiment i us interessa que us visitin podeu contactar al mòbil 674 661 604 o al correu electrònic sanchezvm@manlleu.cat (Marta Sánchez).

L'aplicació Too Good To Go està disponible tant en iOS com en Android. Els establiments que s'hi vulguin adherir es poden registrar molt fàcilment al següent enllaç. Si ho fan abans del 31 d'agost del 2021, tindran un any de quota gratuïta (sinó, serien 39€euros / any).

Sobre el malbaratament alimentari
Un terç de tot el menjar que es produeix cada any al món acaba desaprofitat, segons les dades de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO). A Catalunya es llencen cada any més de 250.000 tones d'aliments, fet que suposa un important impacte ambiental, econòmic i social. Llars i establiments llencen grans quantitats de menjar i això implica un desaprofitament de feina, diners i recursos en un context on res d'això no sobra.

Per combatre aquesta problemàtica, el 2016 va néixer a Dinamarca el moviment Too Good To Go que es materialitza en un aplicació que lluita per eradicar el malbaratament alimentari. El seu objectiu és donar una segona vida a aquells aliments frescos i preparats que no s'han pogut vendre i que malgrat estar en bon estat, acabarien a les escombraries.

A través d'aquest moviment, que té presència a 13 països d'Europa, Too Good To Go ja fa anys que educa sobre l'origen del problema i anima la població a prendre acció per solucionar-lo. Avui dia, aquesta app ajuda a milers de negocis a ser més sostenibles, així com inspira i apodera els ciutadans a posar el seu granet de sorra en aquest problema global i complex.

Aquesta iniciativa està alineada amb els Objectius de Desenvolupament sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides i amb el Full de Ruta de l'Agenda 2030 Manlleu. Concretament, contribueix a la fita 12.3 que inclou de forma explícita la reducció del malbaratament d'aliments, dins de l'ODS 12 que pretén garantir modalitats de consum i producció sostenibles. Alhora, també contribueix en l'ODS 2 "Posar fi a la fam, assolir la seguretat alimentària i la millora de la nutrició, i promoure l'agricultura sostenible" i en l'ODS 13 "Adoptar mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i els efectes d'aquest".

El malbaratament alimentari és el menjar que es perd o es llença al llarg de tota la cadena alimentària, és a dir, des del camp fins a la taula del consumidor. Cal lluitar-hi en totes les etapes. Aquestes iniciatives que s'impulsen des de l'Ajuntament, permeten reduir l'excedent dels establiments, però hem de tenir en compte que les persones consumidores, des de cada una de les nostres llars, també hi podem contribuir molt. Hem de revisar els nostres hàbits a l'hora de comprar, conservar i cuinar els aliments. Cada petita acció per la lluita contra el malbaratament alimentari compta!
Arxivat a