​Vic, pionera en organitzar jornades de donació de plasma a Osona

L'Hospital Universitari de la Santa Creu reuneix una trentena de donants

Un dels donants.
Un dels donants. | Ajuntament de Vic
Osona.com
31 de juliol del 2021
Vic s'ha convertit en el primer municipi d'Osona que coordina una jornada de donació exclusiva de plasma. 29 persones han donat plasma la setmana passada en l'acapte que va tenir lloc a l'Hospital Universitari de la Santa Creu, que busca incrementar les donacions poder atendre les necessitats dels malalts.

Cristina Valverde, tècnica del Banc de Sang i Teixits, recorda que el 2020 no es va poder organitzar cap donació de plasma i per poder ser autosuficients, com a mínim cal aconseguir 350 plasmafèresis al territori. Valverde considera que la trentena de donacions és un bon resultat, però cal seguir amb aquest ritme per assolir els objectius fixats.

Vic ja ha organitzat noves campanyes de donació pròximament. Es faran els dilluns cada tres setmanes, el dia abans de les campanyes de donació de sang.

Les proteïnes que conté el plasma són essencials per tractar malalties, com les que generen problemes de coagulació o en el sistema de defenses. A Catalunya no hi ha prou plasma per atendre tots els malalts que necessiten aquestes proteïnes, i sovint s'han d'importar d'altres països, sobretot dels Estats Units.

Quins requisits cal tenir per donar plasma?
Cada persona pot donar plasma cada 15 dies, i un màxim de 24 vegades a l'any, i la resta de requisits són els mateixos que per donar sang. Cal tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut, i en el cas de les dones, no estar embarassada.

El procés de donació de plasma dura uns 45 minuts, i consisteix a extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies, retenir el plasma i retornar la resta al donant per la mateixa via.

I si he passat la Covid?
Les persones que han passat la Covid-19 també poden donar plasma, però només poden els homes. Estar vacunat és un dels altres criteris que es demana, a banda de no haver estat transfós, tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos i haver superat la malaltia fa més de 28 dies.
Arxivat a