Els ramaders es planten davant de Mercadona a Vic per exigir un preu just per a la llet

Un centenar de manifestants reclamen a les administracions aturar les "males praxis" de la gran distribució

La protesta ha inclòs un taüt
La protesta ha inclòs un taüt | Josep M. Montaner
Redacció
27 de juliol del 2021
Actualitzat el 28 de juliol a les 7:55h
Mobilització ramadera aquest dimarts a les portes d'un Mercadona a Vic per exigir "un preu just" per la llet. Un centenar de pagesos de diferents punts de Catalunya i vint tractors han tallat la carretera que hi ha just davant. També hi havia un taüt a sobre de bales de palla per simbolitzar que el sector està a les portes de "la mort" si no es fan canvis.

Marc Xifra, responsable del sector lleter d'UP de Catalunya, ha denunciat els "abusos de la gran distribució" amb preus reclam per sota del preu de cost i ha acusat Mercadona d'"esprémer" els pagesos. "Els agafa pel coll fins que no poden respirar, els deixa anar i els dona dos cèntims més", referint-se a l'oferta que Làctia, principal distribuïdor, va fer als ramaders d'Osona.

La protesta s'ha fet aquest dimarts al migdia. Han tallat la carretera de Sant Hipòlit de Vic que hi ha just davant de l'aparcament del supermercat de Mercadona durant més d'una hora. L'ha convocada Unió de Pagesos i ha rebut el suport d'un centenar de ramaders vinguts des de diferents punts de Catalunya. Amb aquest gest també han volgut donar suport als ramaders associats a les dues cooperatives Vaquers d'Osona i Plana de Vic que fa uns dies van denunciar que Làctia, principal subministradora de Mercadona, no els renovava el contracte.

Els ramaders es queixen que el preu que els paguen el litre de llet, 32 cèntims, és insuficient perquè no els permet cobrir costos de producció. Làctia els va oferir després apujar-ho a 34 cèntims, però el sector denuncia que encara és insuficient perquè queda lluny dels 37 cèntims que calculen que necessiten per revertir la situació.
 
Arxivat a