Ramaderia

Rosa Vestit: «No ens podem permetre el luxe de perdre el sector lleter»

La delegada del Govern a la Catalunya Central assegura que faran "tot allò que sigui possible" perquè el ramader "es pugui guanyar la vida"

per Osona.com, 23 de juliol de 2021 a les 10:25 |
La delegada del Govern a la Catalunya Central, Rosa Vestit, durant l'entrevista amb l'ACN. | ACN
La crisi del sector lleter, que afecta especialment Osona, és una de les prioritats a treballar per part de la nova delegada del Govern a la Catalunya Central, Rosa Vestit. En una entrevista amb l'ACN, Vestit deixa clar que "no ens podem permetre el luxe de perdre un sector com el lleter" i assegura que "des de la Conselleria d'Agricultura s'està treballant, juntament amb el sector, per trobar solucions".

De fet, constata que hi ha productors amb "pèrdues elevadíssimes" i diu que des del Govern s'ha de fer "el que sigui perquè això funcioni i el ramader pugui vendre la llet a un preu just per poder-se guanyar la vida". Els ramaders alerten que estan "al límit" i reclamen, com a mínim, cobrar la llet a 37 cèntims -ara la cobren a 32-.


Els productors de llet fa temps que reclamen que se'ls pagui la llet per sobre del preu de cost. De fet, a Catalunya s'ha passat de 4.329 explotacions de llet el 1995, a 440 el 2020, és a dir, han tancat el 90%. Les cooperatives Plana de Vic i Vaquers d'Osona, que agrupen una quarantena de productors, alertaven fa unes setmanes que havien perdut el seu principal distribuïdor, Làctia de Mercadona, que els comprava un terç de la producció. Ara, Làctica els ha ofert apujar dos cèntims el preu del litre de llet, però els ramaders ho continuen considerant insuficient.


Vestit diu que el Govern "ha d'incidir" en aquesta qüestió, malgrat que siguin activitats privades i, tot i no concretar quines accions duran a terme, deixa clar que "no ens podem permetre el luxe de perdre el sector lleter".

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació