Art per commemorar els 50 anys d'Òmnium Osona

Adai Surinyach i Sama Genís creen dues peces per a l'aniversari de l'entitat

Osona.com
21 de juliol del 2021
Les obres d'art creades expressament per celebrar els 50 anys d'Òmnium
Les obres d'art creades expressament per celebrar els 50 anys d'Òmnium | Òmnium Osona
Òmnium Osona està de celebració pel seu 50è aniversari. L'entitat ha començat a desplegar algunes de les activitats per celebrar-ho. Dissabte passat, l'entitat va presentar dues peces d'art per commemorar aquesta efemèride fetes per Adai Surinyach i Sama Genís.

Tal com destaquen en una nota, es van buscar dues obres d'expressió i mirada distinta: "una ceràmica feta amb cinc fangs d'Osona amb una visió de dona arribada al cim dels anys", parafrasejant a Miquel Martí i Pol, i fent referència a Genís; i "una xilografia amb la impressió d'un tall d'arbre de 50 anelles que expressa la mirada d'un jove a l'entrada de la vida adulta", en relació a Surinyach.

L'obra de Genís rep el nom d'"Estrats". Es tracta d'una sèrie limitada de 50 bols elaborats amb terres de diferents procedències i colors. ""Un bol és una manera per contenir-hi alguna cosa, per oferir-la i compartir-la", diu l'artista que ha utilitzat terres naturals en referència al lloc de procedències i "que ens defineix". El bol s'ha fet amb cinc tires de diferents colors que simbolitzen les cinc dècades d'Òmnium Cultural Osona, "formant estrats que representen el creixement de l'associació: des del petit nucli inicial fins a les últimes anelles, obertes a continuar sumant".

Per la seva banda, Surinyach exposa que la seva obra -una edició única de cent gravats- s'ha fet a partir d'una xilografia estampada a mà amb matriu de fusta d'alzina de 50 anelles. Es tracta d'un projecte que relaciona l'art i la natura de manera molt directa, en què el material passa a sr el protagonista de l'obra, i que "la seva figura només fa una transcripció del llenguatge de la matèria al paper".

Per vestir aquestes dues obres d'art s'han creat unes fitxes d'observació que versaran entorn la geologia i els boscos. Aquestes píndoles es van publicant a les xarxes socials d'Òmnium, que ha i comptat amb la col·laboració del fotògraf Edgar Alarcón, Judit Molera, geòloga i professora de la la UVic-UCC i Joan Carles Àngel, director del parc del Castell de Montesquiu i membre de la junta d'Òmnium Osona.

La presentació de les peces d'art commemoratives del 50è aniversari va tenir lloc a Osonament. De fet, la seva gerent Mercè Generó és l'homenatjada d'Òmnium Osona aquest 2021.

Activitats fins al 2022
La voluntat d'Òmnium Osona és fer diferents actes des d'ara fins al març del 2022. Entre aquests destaquen activitats com una trobada amb els socis, una altra amb els fundadors de la seu territorial d'Osona, també una amb les entitats d'Osona, o un gran acte per cloure-les. Tot plegat dependrà de la situació epidemiològica i les mesures restrictives.