Ramaderia

El Govern allarga quatre anys més la prohibició d'ampliar i construir granges

La meitat dels municipis afectats per la moratòria són d'Osona

per Osona.com, 20 de juliol de 2021 a les 16:20 |
Un porc en una granja d'Osona | ACN
El Govern ha aprovat aquest dimarts un Decret Llei que allarga quatre anys més la limitació d'ampliar i instal·lar noves granges a les zones de Catalunya amb un gran nombre d'explotacions i amb aigua contaminada pels nitrats procedents dels purins.  L'objectiu del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural és revertir la presència excessiva de nitrats en les aigües dels 68 municipis afectats.

D'aquestes poblacions, més de la meitat (37) són d'Osona, és a dir, la gran majoria (37 de 50).  Fa dos anys hi havia els mateixos municipis i enguany s'hi ha afegit Vilanova de Sau. La resta són Balenyà, Calldetenes, l'Esquirol, Folgueroles, Gurb, Llucà, Malla, Manlleu, les Masies de Roda, les Masies de Voltregà, Muntanyola, Olost, Orís, Oristà, Perafita, Prats de Lluçanès, Roda de Ter, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Julià de Vilatorta, Sant Martí d'Albars, Sant Pere de Torelló, Sant Vicenç de Torelló, Santa Cecília de Voltregà, Santa Eugènia de Berga, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Sobremunt, Taradell, Tavèrnoles, Tavertet, Tona, Torelló i Vic. El llistat es pot consultar en aquest enllaç.


El departament preveu que les granges existents puguin gestionar les dejeccions de manera "més eficient", adoptin sistemes de tractament i valoritzin aquests fertilitzants naturals sense que augmenti la pressió en la gestió per un increment del nombre d'animals criats en aquestes zones.

Les dejeccions ramaderes són principalment femtes i orina, i es caracteritzen per tenir un important contingut d'aigua, principalment els purins, matèria orgànica, nutrients i micronutrients. En la mesura que cal, milloren les qualitats físiques, químiques i biològiques del sòl. Tot i això, els nitrats procedents dels purins esdevenen contaminació quan la seva presència és superior a la que poden absorbir els cultius.


Un 40,3% de superfície és vulnerable


Determinats punts del 41% dels aqüífers de les conques internes evidencien el seu mal estat per l'excés de nitrats, amb valors mitjans per damunt els 50 mg/L. Actualment, un 40,3% de la superfície total de Catalunya està declarada vulnerable a la contaminació per nitrats d'origen agrari, una situació que afecta 465 municipis, el 49% dels municipis catalans.

La limitació d'ampliar o instal·lar noves granges, vigent des de juliol de 2019, estava inicialment prevista per un període de dos anys. Tot i això, el Govern l'ha allargada després constatar que aquest temps ha estat insuficient per corregir l'excés de nitrats.

Els 68 municipis inclosos a la limitació estan per sobre de l'1,2 d'Índex de Càrrega Ramadera, calculat d'acord amb la producció total de quilograms de nitrogen que produeixen els caps de bestiar en relació amb la superfície agrícola municipal que l'ha d'absorbir.

En aquests municipis ja hi ha 105 explotacions que disposen d'algun sistema de tractament, la qual cosa suposa la gestió del 34% dels excedents de purins. A banda, el 50% dels excedents els tracten empreses especialitzades en residus.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació