SALUT

Salut posa gairebé 6.000 dosis en les maratons de vacunació a Osona

La iniciativa s'ha implantat en les darreres tres setmanes a Centelles, Balenyà, Torelló, Vic, Manlleu, Roda de Ter i Santa Eugènia

per Roger Simon, Berga, Catalunya | 17 de juliol de 2021 a les 20:07 |
Marató de vacunació contra la Covid-19 | Josep M Montaner
En les darreres tres setmanes, 15.360 persones han passat sense cita prèvia en un dels 30 punts de vacunació exprés de 27 municipis de la Regió Sanitària de la Catalunya Central. A finals de juny es va fer una prova pilot al Berguedà, i durant la primera quinzena de juliol, el departament de Salut amb un ampli desplegament d’efectius de l’atenció primària ho ha portat a terme a la resta de comarques. Piera (Anoia) amb 738 dosis i Torelló (Osona) amb 734 dosis més han estat els dos darrers municipis on s’han organitzat maratons de vacunes a la Regió Sanitària en una campanya que es tanca avui dijous.


Una de les comarques on s'han posat més dosis ha estat la d'Osona, amb 5.839 punxades, de les quals 2.305 a Vic. La resta de municipis on s'ha fet la marató, a més de Vic i Torelló, han estat Centelles, Balenyà, Manlleu, Roda de Ter i Santa Eugènia de Berga.


La convocatòria s’ha adreçat a persones pertanyents a l’Àrea Bàsica de Salut, que no han rebut cap dosi de la vacuna i que no han passat la Covid en els últims sis mesos. Per poder rebre el vaccí només ha calgut presentar-se al lloc de vacunació i identificar-se amb la targeta sanitària o un document acreditatiu.

En aquestes vacunacions sense cita prèvia, considerades oportunistes, s’han seguit diferents estratègies segons l’àrea bàsica i s’ha comptat amb la col·laboració de la majoria d’ajuntaments i d’agents cívics per poder gestionar les cues que es formaven. La previsió inicial que era d’arribar a una vintena de municipis s’ha ampliat per donar cobertura finalment a totes les comarques incloent Moianès i Solsonès que s’han afegit a la convocatòria amb una magnífica resposta.

Interès inesperat dels joves


La prioritat en organitzar les maratons era arribar a franges d’edat que tenien dificultats per arribar a la vacuna, majors de 30 i 40 anys. Amb tot, l’obertura de totes les franges d’edat just abans de començar la campanya i la dificultat dels joves d’accedir a la vacunació amb cita prèvia ha despertat un important interès dels més joves en les maratons obertes. En aquest sentit, els gestors de cues han fet una feina de cribratge i informació i s’han pogut atendre les dues necessitats.

La gerent de la RSCC, Teresa Sabater, agraeix l’esforç dels professionals de primària que “han agafat el repte de les maratons amb moltíssima il·lusió i amb un ampli compromís de servei”. També el treball dels “gestors de cues que ja sigui a través de voluntariat i coordinats per les administracions locals, ens han permès gestionar l’ampli interès de la ciutadania per a accedir a la vacunació sense cita prèvia”.
 
Berguedà Puig-reig, Gironella, Bagà i Berga 1072 dosis
Bages (inclou Vacarisses) Súria, Cardona, Vacarisses, Navarcles, Sant Vicenç de Castellet, Sant Joan de Vilatorrada, Sallent, Sant Fruitós de Bages, Santpedor, Navàs, Balsareny, Artés i Manresa 6272 dosis (1407 a Manresa)
Moianès Moià 390 dosis
Solsonès Solsona 554 dosis
Osona Manlleu, Roda de Ter, Santa Eugènia de Berga, Centelles, Balenyà, Vic i Torelló 5839 dosis  (2305 a Vic)
Anoia Calaf i Piera 1232 dosis

Altres notícies que et poden interessar
​ 


 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació