​Vic concedirà el títol de vigatana il·lustre a l'escriptora Maria Dolors Orriols

El ple aprova la primera RLT, una eina per endreçar els llocs de treball de l'Ajuntament

M. Dolors Orriols
M. Dolors Orriols | Imatge d'arxiu «La Marxa» (1990)
13 de juliol del 2021
El ple de l'Ajuntament de Vic d'aquest dilluns va acordar per unanimitat concedir el títol de vigatana il·lustre a l'escriptora Maria Dolors Orriols i Monset (1914-2008). Tal com explicava la regidora de Cultura, Susagna Roura, des de la comissió es va acordar que s'havia d'escollir una dona vigatana.

Durant la lectura de la seva biografia, la regidora va destacar que Orriols va ser "una dona avançada del seu temps, una feminista sense saber-ho". Va ser una dona de "tarannà lluitador" que la va ajudar a vèncer tot allò que s'oposava al seu desig de ser escriptora. Va crear una obra narrativa "sòlida": va escriure novel·les i contes, va col·laborar en revistes, va fer traduccions i va fundar una revista cultural.

Va decidir escriure en català en un període en què la llengua catalana estava prohibida. També Va voler ser independent econòmicament, quan el treball remunerat de la dona estava mal vist. Es va silenciar la seva obra per motius de censura, però també perquè els sectors intel·lectuals no van acceptar que una dona que no estigués integrada al món acadèmic.

En el dictamen, es va nomenar com a instructora la professora i crítica literària Carme Rubio, i com a secretari, Ignasi Janer.

Des d'ERC, Roger Mas posava el focus en què Orriols serà la tercera dona a la qual se li concedirà aquest títol. El regidor republicà puntualitzava que hi ha 30 vigatans il·lustres i només dues són dones. Per tot això es congratulava de "posar remei" a aquesta qüestió. D'altra banda, també va apuntar que caldria "repensar" les condicions per optar al títol, com el fet d'haver nascut a la ciutat.

Per la seva banda, la regidora de Capgirem Vic Susanna Vives apuntava que tampoc hi ha cap dona amb medalla pel mèrit esportiu de la ciutat. En aquest sentit, destacava que cal que les dones alcin "més que mai la veu en la lluita del patriarcat". "El govern té les eines i les competències per revertir la situació", deia la regidora, remarcant que cal canviar "les paraules boniques" per convertir-les en "fets transformadors".

El primer RLT de l'Ajuntament de Vic  
D'entre els punts destacats del ple, també va prosperar l'aprovació de la Relació de Llocs de Treball (RLT) de l'Ajuntament i de l'OFIM. Tots els partits van votar-hi a favor, excepte Capgirem que es va abstenir. Tal com explicava la regidora d'Economia i Serveis Generals, Núria Homs, aquest instrument permet "endreçar les funcions, condicions i retribucions de cadascun dels treballadors de la casa".

Homs es mostrava satisfeta després de dos anys de feina. També avançava que s'ha reformulat l'organigrama municipal i s'ha creat una nova àrea: transformació digital i govern obert. Les altres cinc àrees són atenció a les persones, territori, serveis generals, promoció econòmica, i seguretat ciutadana.

Josep Lluís Garcia D'ERC destacava que era "un gran què", ja que es posava "ordre i endreça", i a l'hora perquè era el primer instrument. També demanava al govern que es mostressin "sensibles" a les queixes que poguessin sorgir de la nova reestructuració, ja que en un procés com aquest "sempre hi ha agraciats i damnificats", deia el regidor. Per tot això també va recordar que l'instrument és actualitzable i com més gent es tingués en compte més objectiva seria l'RLT.

La regidora socialista Carme Tena va felicitar tots els agents perquè prosperés el document i va destacar que era "una eina molt important i necessària per estructurar l'ocupació pública".

 Marc Camacho s'estrena en un ple presencial  
Aquest dilluns el ple va tornar a ser presencial després de mesos de fer-lo en línia. Tot i això, tal com deia l'alcaldessa Anna Erra, estarà per veure si es podran tornar a reunir en la següent sessió. Qui va estrenar-se a la sala va ser Marc Camacho que va prendre possessió com a regidor de Capgirem Vic. Agafa el relleu de Pere Freixa.
 

L'alcaldessa Anna Erra i Marc Camacho, que va prendre possessió com a nou regidor de Capgirem Vic. Foto: Aj. de Vic


De fet, durant la seva intervenció, Camacho va posar en valor el relleu que hi ha hagut al grup de Capgirem Vic durant aquest mandat, en què han entrat de nou Roger Cumeras i Susanna Vives. També va destacar les dificultats dels joves en plena pandèmia i va fer extensiu el seu suport als 3.000 represaliats per l'estat espanyol i la Generalitat.

 La licitació de la caseta del Terrat d'en Cols, deserta  
Durant el ple també es va declarar deserta la licitació per a la concessió del servei de dinamització cultural i lúdica i de bar de l'espai Terrat d'en Cols, a la zona de l'antiga benzinera de la Pista. Aquesta proposta s'imagina com un espai de guingueta, una terrassa, uns lavabos i una zona per guardar-hi material.

Tal com explicava la regidora Núria Homs, s'hauran de fer ajustos "per fer-la més atractiva" i així tenir més candidats. Des de Capgirem, Carla Dinarès, suposava que el context actual no hi havia ajudat i demanava que se'n fes més difusió "per tots els canals de l'Ajuntament".

Dels quinze dictàmens presentats, se'n va retirar un i se'n van aprovar set per unanimitat. Els altres set no van aconseguir tots els suports. No es va presentar cap moció.

 Ocupació, casals d'estiu, piscines i petards  
Durant el torn de precs i preguntes, ERC va posar-se a disposició del govern per solucionar els problemes d'ocupació a la ciutat, després de l'incendi en un pis del passeig de Vic. La regidora republicana Maria Balasch apuntava que cal fer "una tasca de cirurgià" per evitar situacions com les de diumenge.

Des del govern, Susagna Roura va respondre-li el poc marge d'actuació que té l'Ajuntament -per llei- en cas que s'ocupi un pis de titularitat privada. "Fem totes les mesures legals pertinents i analitzem cada cas", deia la regidora, remarcant que "no tenim l'eficàcia que ens agradaria perquè les lleis són les que són".

D'altra banda, tant ERC com Capgirem Vic van demanar sobre els casals d'estiu i les piscines. Des d'Esquerra, Josep Lluís Garcia lamentava que no hi haguessin hores per als casals per anar a les piscines. "A Vic tenim una mancança que hauríem de corregir", deia el regidor, recuperant la iniciativa de fer una piscina pública a la ciutat.

Des de Capgirem Vic, Carla Dinarès criticava que a la piscina de l'ETB "municipal amb gestió no directa" només proposessin als casals poder-hi anar a partir de les 9 del matí perquè tenen un casal propi. Per tot això, criticava aquest "problema de gestió". La regidora d'Educació, Elisabet Franquesa, va contestar-los dient que durant la preparació de la programació es va descartar que els casals d'estiu anessin a la piscina per temes de Covid.

Finalment, des d'ERC, Roger Mas també es va demanar per què la campanya de no tirar petards sorollosos -F3- només va afectar el centre de la ciutat durant les revetlles de Sant Joan i Sant Pere. "Hi ha espais més densament poblats que el centre històric", deia el regidor. La regidora de Seguretat Ciutadana, Elisabet Franquesa, va respondre-li que el criteri partia de les problemàtiques i les incidències dels anys anteriors, que havien tingut lloc només al centre.
Arxivat a