1 de 10
Música

TV3 estrena «Liverpool català. Boira, sants & rock'n'roll» aquest dimarts

El documental de Dani Feixas repassa el fenomen musical a la plana de Vic durant els vuitanta

Roda de premsa de El Último de la Fila | Arxiu La Marxa
per Carles Fiter, 12 de juliol de 2021 a les 12:55 |
Aquest article es va publicar originalment el 12 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El programa Sense Ficció de TV3 estrena aquest dimarts Liverpool català. Boira, sants & rock'n'roll. Es tracta d'un documental, dirigit per l'osonenc Dani Feixas, sobre el fenomen musical de la plana de Vic. La preestrena es va poder veure la setmana passada a l'Atlàntida.

FOTOS L'escena musical a Osona als vuitanta i noranta


A finals del vuitanta, a Osona va sorgir una onada musical, que es va batejar com el "Liverpool català". Llavors van néixer grups com Sau, El Último de la Fila, Duble Buble, o Loquillo y los Trogloditas. I avui, 40 anys després, aquell esperit encara ressona per la plana de Vic amb bandes com Oques Grasses, Núria Graham, Joana Serrat, Els Catarres, Nyandú o la Iaia.

"De ben petit sempre havia escoltat el concepte de 'Liverpool català'", explicava el director a Osona.com. Com que aquesta història encara no s'havia explicat amb tots els ets i uts, va decidir investigar i descobrir, per exemple, que més enllà de l'aspecte musical, va ser un fenomen "contracultural". "Als vuitanta, Vic era un món a part. La creativitat i les tendències tenien l'origen a Vic perquè no tenien influència de Barcelona", revela.


I aquesta "inquietud cultural" segueix vigent 40 anys després. Segons Feixas, "és una història que juga amb el passat i el present, el que havia estat i el que és ara". "Aquesta pel·lícula fa que el concepte de Liverpool català es faci més gran. Abans era un concepte, ara una realitat", concloïa.

FOTOS Sau, una de les bandes del «Liverpool català»


Tot plegat, també analitzat per periodistes especialitzats, com Lluís Gendrau, director de la revista Enderrock, o el ja desaparegut Toni Coromina, de La Vanguardia o col·laborador en aquest diari.

El film és una producció de Televisió de Catalunya en coproducció amb Astronaut Films i amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Fitxa tècnica documental

Títol: Liverpool català. Boira, sants & rock'n'roll
Duració: 1h. 17min.
Director: Dani Feixas
Una coproducció de TV3 amb Astronaut Films
Gènere: Documental musical

 

Participació