Millorar les comunicacions i ordenar el sòl, els reptes de la PIMEC a la Catalunya Central

La patronal anuncia que per ser més competitius també cal apostar per les energies renovables o incentivar el comerç de proximitat

Antoni Cañete i Esteve Pintó a la seu de PIMEC Catalunya Central
Antoni Cañete i Esteve Pintó a la seu de PIMEC Catalunya Central | ACN
Osona.com
09 de juliol del 2021
La PIMEC de la Catalunya Central ha reivindicat la necessitat de millorar la xarxa viària i ferroviària a les comarques centrals per fer "més competitiu el territori". Així ho ha exigit el seu president, Esteve Pintó, en roda de premsa, aprofitant la visita del màxim responsable de PIMEC a Catalunya, Antoni Cañete. L'ordenació de sòl industrial, per captar noves empreses, l'aposta per les energies renovables, o campanyes per incentivar el comerç de proximitat són altres de les assignatures que s'han marcat per als propers mesos. "Només així aconseguirem fer créixer el territori", ha remarcat Pintó.

Coincidint amb els seus primers cent dies al càrrec, Cañete està visitant aquests dies les delegacions territorials de PIMEC. Aquest dimecres era el torn de la Catalunya Central, on acompanyat del seu responsable, Esteve Pintó, han volgut reivindicar la necessitat que les pimes, "motor de l'economia, estiguin en el pont de comandament". "Demano a polítics i governs que legislin primer en petit per poder fer gran aquest país", ha reclamat Cañete, tot assegurant que aquesta "discriminació positiva podria generar més riquesa".

Per la seva part, Pintó ha apuntat al fet que ara és l'hora d'establir "una nova estratègia" per fer "més competitiu el territori". Entre els objectius que s'ha marcat la secció de la patronal a la Catalunya Central hi ha, d'una banda, seguir exigint unes millors "infraestructures i connectivitats", entre les quals el desdoblament de la C-55 o la gratuïtat de la C-16, així com millores en la R4, que ha recordat que triga "el mateix que fa un segle". La patronal també vol centrar els esforços en una reestructuració del sector de la indústria del metall. "El Bages és molt dependent de l'automoció, ja abans de la pandèmia, però ara s'ha accelerat", ha dit, tot assegurant que caldrà "reconduir aquests llocs de treball, a través de formació".

Esteve Pintó també ha exposat la necessitat d'ordenar el sòl industrial per poder rebre noves inversions i fer créixer les empreses ja localitzades al territori.

Un altre dels punts que ha posat damunt de la taula és el del comerç local "que està patint molt". "El comerç local crea ocupació i riquesa i cal incentivar la compra de productes i serveis de proximitat per la seva qualitat i pel valor afegit que ofereixen", ha manifestat. En aquest sentit, ha destacat la necessitat de digitalitzar els comerços per millorar la seva competitivitat, i ha dit que "l'associacionisme empresarial" és clau per crear nous comerços i consolidar el sector. Hi ha posat com a exemple d'accions que ja s'estan duent a terme amb l'objectiu d'impulsar el comerç local la campanya 'Ben fet', un distintiu que certifica l'origen i la traçabilitat dels productes i serveis catalans i en promociona el consum tant en l'àmbit nacional com internacional.

Celeritat en els parcs solars
Paral·lelament, Pintó també ha exigit "celeritat" en l'atorgament de llicències per crear parcs eòlics i solars al territori "que la Generalitat està frenant". "Si són compatibles amb el medi ambient i el territori exigim que es donin de seguida, és un sector emergent i d'ells depenen molts llocs de treball", ha demanat.

Aprofitant la seva visita a la Catalunya Central, Antoni Cañete ha anunciat que tenen previst celebrar un gran acte d'activisme empresarial el 28 d'octubre per a pimes i autònoms.