​Cervera defensa la necessitat de coordinar-se amb Salut en la gestió de residències a través de l'agència integral

La consellera de Drets Socials ha inaugurat la 3a edició del Congrés Inclusió.cat que s'ha fet en format híbrid a la UVic

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, durant la inauguració del Congrés Inclusió.cat a Vic
La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, durant la inauguració del Congrés Inclusió.cat a Vic | ACN
Osona.com
08 de juliol del 2021
La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha defensat la necessitat de coordinar-se amb Salut en la gestió de residències a partir de l'agència integral social i sanitària. Un ens que es crearà durant aquesta legislatura i que permetrà treballar de forma "més conjunta i eficaç". Segons Cervera, la pandèmia ha mostrat les "febleses" dels sistema i ha destacat aquest sector com un dels que més han patit durant la pandèmia. Ho ha dit durant la inauguració de la 3a edició del Congrés Inclusió.cat que s'ha fet aquest dijous a l'Aula Magna de la UVic en format híbrid i amb la participació de més de 400 persones. L'edició d'enguany està dedicada a a l'acció comunitària dels serveis socials.

La titular de Drets Socials ha situat la futura agència integral social i sanitària com a un instrument "bàsic" per treballar la gestió de residències de forma més coordinada amb el Departament de Salut. "Ara estaven molt diferenciats però considerem que les residències han de formar part de la nostra conselleria perquè hi viuen persones", ha afegit.

Durant el discurs inaugural, Cervera ha posat l'accent en alguns dels àmbits d'acció que caldrà abordar en els pròxims anys. Així, ha situat la gestió comunitària com a un dels reptes a treballar, tot dient que la prevenció contribuirà a evitar situacions d'atenció "complexes". I ha destacat també la necessitat d'avançar cap a una nova estratègia d'habitatge, tot recordant que la seva conselleria ha reforçat aquest àmbit amb una secretaria específica entenent que també "és un dret social". En aquest sentit, ha afirmat que cal treballar en una planificació a 25 anys vista per garantir un habitatge a persones vulnerables (a partir del desplegament de l'estratègica catalana contra el sensellarisme) però també potenciar l'oferta per als joves i evitar el despoblament.

D'altra banda, ha reconegut la feina feta anteriorment per l'exconsellera Dolors Bassa, que va participar activament en la posada en marxa d'aquest Congrés que aquest dijous arriba a la 3a edició. Una edició que s'allargarà fins aquest divendres i que ha de permetre, segons Cervera, seguir avançant i reflexionar sobre els serveis socials perquè "cada persona pugui decidir el seu futur i com viure i acabar de viure".

La pandèmia agreuja les desigualtats
Per la seva banda, el rector de la UVic-UCC, Josep-Eladi Baños, ha assenyalat que la pandèmia ha agreujat les desigualtats i ha "fet més evident" situacions d'exclusió que ja eren conegudes però que "no eren tan evidents" abans del confinament, així com el "dany" al teixit social. I ha destacat la importància d'aquest congrés per posar en comú els coneixements sobre l'acció comunitària dels serveis socials.

L'alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha admès que per a una ciutat de 45.000 habitants i 105 nacionalitats diferents la integració és un dels "reptes" que cal seguir treballant. Ha destacat la col·laboració i el treball conjunt amb la UVic-UCC a partir de la Càtedra de Serveis Socials des de fa deus anys i ha subratllat la importància d'anar més enllà del concepte assistencial. Segons Erra, "cal forjar la capacitat de les persones" amb "palanques" que contribueixin al desenvolupament dels ciutadans i noves oportunitats de vida. En aquest sentit, ha posat l'exemple de la capacitació digital com a una de les línies d'acció que s'han fixat des del consistori.

Recerca en serveis socials i acció comunitària
Inclusió.cat que es farà aquest dijous i divendres a l'Aula Magna de la UVic en format presencial i en línia per complir amb les restriccions contra la Covid-19. Els encarregats de cloure el congrés seran la secretària general del Departament de Drets Socials, Dolors Rusinés, i el vicerector de Recerca i Transferència de Coneixement de la UVic-UCC, Jordi Collet. Està organitzat per aquesta conselleria i la UVic-UCC a través de la Càtedra de Serveis Socials.

Entre els ponents del congrés figuren Carl Lacharite, professor de Psicologia de la Université del Québec à Trois-Rivières (Canadà) vinculat a agències de protecció de la infància; així com Anna Ballester, professora associada al Departament de Treball Social de la Universitat de Barcelona (UB), especialitzada en treball comunitari; i Asun Llena, doctora en Psicologia Social i professora de la UB.

Les taules rodones abordaran temes com l'acció comunitària en temps de pandèmia, les noves estructures de l’acció social, la recerca i la gestió del coneixement per a la millora de l’atenció social, la intervenció comunitària en atenció primària, i suports per a l’autodeterminació i autonomia personal, entre altres temàtiques relacionades també amb gent gran i infància.

El congrés va rebre més de 80 resums de professionals i acadèmics del sector per participar-hi, i finalment s’han seleccionat 28 comunicacions, 28 pòsters i 3 tallers. Entre les comunicacions, que s’exposaran a les taules rodones en els dos dies de congrés, destaca prop d’una desena que són recerques o treballs destinats a com aplicar en casos pràctics el coneixement.

Arxivat a