​Una cinquantena d'espectacles a la nova temporada de l'Atlàntida per compartir l'alegria de viure

L'equipament posa en marxa una prova pilot per fer més accessible el teatre a persones sordes

Durant la roda de premsa de la nova temporada de l'Atlàntida i els Grans Concerts
Durant la roda de premsa de la nova temporada de l'Atlàntida i els Grans Concerts | Josep M. Montaner
07 de juliol del 2021
Actualitzat a les 18:08h
L'Atlàntida de Vic ja ho té tot a punt per a la dotzena temporada de programació de música i arts escèniques. Sota el lema "L'alegria de viure", l'equipament ha programat 48 propostes escèniques, repartides entre l'octubre d'enguany i el febrer del 2022. 36 formen part de la programació estable -amb els cinc espectacles familiars inclosos-, sis Grans Concerts i sis propostes de la Sala 4.

Aquest dimecres, en roda de premsa, Montse Catllà, directora general de la fundació l'Atlàntida, ha destacat que aquesta "alegria de viure" és concebuda "per compartir les emocions en aquest espai". En aquest sentit, la regidora de Cultura de Vic, Susagna Roura, ha afegit que el lema és molt adient, ja que s'ha pogut tornar a veure aquesta alegria durant els dies de festa major a la ciutat. A més, ha posat en valor que l'Atlàntida no ha deixat de programar ja sigui en format presencial o en línia, "fins i tot en les èpoques més dures". Ara, augmenten "el grau d'intensitat amb la nova temporada", on "la vida i la cultura són més necessàries que mai".

Teatre de prop, grans formats, música i espectacles familiars
Tal com ha explicat Ramon Ferrer, cap de programació de l'Atlàntida, la programació estable s'estructura en cinc grans cicles. Es podran veure "espectacles poc convencionals" com The Mountain o La faula de l'esquirol dins el cicle Escenaris; Moha o l'estrena Dream Airlines (La Fàbrica de Somnis) de Teatre de prop; l'estrena de Iaia de Mambo Project a Teatres d'Osona; les obres de gran format 53 diumenges de Cesc Gay, Canto jo i la muntanya balla i El gran comediant de Joel Joan; els concerts de Beth, Lildami, Pelat i Pelut i Maria Arnal i Marcel Bagés; i els espectacles familiars Prometeus, Descontrol MParental de Xiula i La motxilla de l'Ada.

Un itinerari al voltant de Shakespeare
Una altra novetat és el cicle dedicat a William Shakespeare. Amb l'eslògan "A propòsit de William", s'han agrupat quatre espectacles relacionats amb el dramaturg, poeta i actor anglès. Aquesta és una proposta sorgida del Consell Assessor de programació de l'Atlàntida. Tal com ha explicat Víctor Sunyol, que presideix el consell, a cada temporada s'han anat proposat diferents itineraris al voltant d'una figura, un autor o un concepte.

En aquesta ocasió, a través de quatre espectacles, es vol donar a conèixer l'autor i les idees. Els quatre actes són Birnam de Víctor Sunyol i Lluís Soler com a protagonista; Els sonets de Shakespeare; la comèdia La tempesta; i Història d'un senglar (o alguna cosa de Ricard).

Espectacles amb esperit jove i la sala 4
Catllà també ha volgut destacar que l'Atlàntida ha augmentat la programació "d'esperit jove", és a dir, espectacles destinats a joves però també per a altres públics. Es tracta de l'obra A.K.A (que la reprogramen), o el concert de Lildami. Tot plegat, tal com ha apuntat la directora general, amb més descomptes per aquest públic. En tot cas, també ha remarcat que més del 60% de les funcions estan per sota dels 15 euros.

D'altra banda, també hi haurà propostes complementàries -i gratuïtes- a la Sala 4 per a tots els públics. Des de Ferides l'òpera creada pel jove Jofre Bardolet o el procés creatiu documentat de Com es fabriquen els somnis de La Fàbrica dels Somnis.
 

L'Atlàntida fa un pas endavant en l'accessibilitat acústica. Foto: Josep M. Montaner



Lezhneva, cap de cartell de Grans Concerts
D'altra banda, pel que fa a l'onzena edició de Grans Concerts Vic, Ferrer ha avançat que hi haurà sis grans espectacles a partir de l'octubre i fins al febrer del 2022. "La gran figura d'aquesta edició és Julia Lezhneva, "una virtuosa de les àries i principals cantants d'òpera". La gran promesa internacional de la lírica interpretarà àries de Vivaldi, Händel, Haydn, Mozart i Rossini.

També hi haurà l'òpera de Dido i Aeneas, de Henry Purcell; l'espectacle Highlands: Bach Prokect Constel·lació de la companyia Mal Pelo, sobre el llenguatge del moviment i la sonoritat en viu; el concert de Bruch i la segona de Bramhs amb Alexandra Soumm & Pablo González; el concert del pianista Eudald Buch i el de Cosmos Quartet amb Arnau Tomàs.

Més accessibilitat per a persones sordes
Tal com ha destacat Catllà una de les novetats de la temporada és l'aposta per "l'accessibilitat funcional i acústica". L'Atlàntida posarà en marxa una prova pilot per tal que les persones sordes puguin seguir els espectacles. Una feina que s'ha fet colze a colze amb l'agrupació de sords de Vic i comarca.

Un dels espectacles que es podrà seguir amb sobretitulació és el de 53 diumenges, que es cuidarà d'adaptar-lo una empresa subcontractada. D'altra banda, amb l'associació s'està treballant un segon espectacle de la programació, que en aquesta ocasió vetllaran des de l'entitat. Des de l'agrupació, Antonio Elias s'ha mostrat molt content perquè durant anys el col·lectiu no ha pogut accedir mai abans a un espectacle teatral adaptat per a persones sordes.

El cartell de la nova temporada ha anat a càrrec de Toni Ferron. Les "A" -d'Atlàntida i d'arts- formen un sol simbolitzant la llum de les arts que han tingut durant la pandèmia i que van tornant a la normalitat.
Arxivat a