La Càtedra del Món Rural de la UVic promourà el desenvolupament sostenible i l'equilibri territorial

El projecte també vol fer visibles els esforços del sector per adaptar-se al canvi climàtic i als reptes demogràfics del s. XXI

Les entitats impulsores de la càtedra, les autoritats i la consellera Jordà
Les entitats impulsores de la càtedra, les autoritats i la consellera Jordà | UVic-UCC
Osona.com
07 de juliol del 2021
Promoure un desenvolupament global i sostenible dels territoris rurals, lluitar contra el despoblament i el desequilibri territorial del país i incentivar dinàmiques de col·laboració amb els agents dels territoris rurals. Aquests són els tres objectius principals que s’ha fixat la Càtedra del Món Rural de la UVic-UCC, el projecte de la qual es va presentar dissabte passat a la sala d’actes del Consorci del Lluçanès, a Santa Creu de Jutglar (Olost), en el marc de la primera jornada d’Innovació Rural.

Un cop constituïda formalment, la Càtedra del Món Rural  serà un espai de recerca, coneixement i suport a la innovació en els àmbits rurals. El seu projecte neix amb l’objectiu d’escoltar, relacionar i ajudar a vertebrar totes aquelles iniciatives que estiguin treballant per al futur del món rural de Catalunya, afavorint la col·laboració entre el personal investigador i els professionals i les persones de l’àmbit rural.  

Les sis institucions promotores de la càtedra són la UVic-UCC; el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat; Creacció, Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement; el Consorci del Lluçanès; l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) i la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN).

Durant la presentació, la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, va qualificar el projecte d’“extremadament important pel departament i pel govern del país” i amb qui “compartim missió”. En aquest sentit va afirmar que “hem de treballar junts per contribuir al desenvolupament sostenible i integral dels entorns rurals del nostre país i a la generació de coneixement en aquest àmbit” i va assegurar que, en aquest context, “el coneixement acadèmic que aporta la UVic-UCC, amb els peus al territori i la mirada a Europa, és cabdal”.  Jordà també declarava que la cohesió territorial és una de les prioritats del seu departament. I, per tant, la càtedra del Món Rural cobra tot el seu sentit perquè “treballa pel desenvolupament equilibrat i la competitivitat de les zones rurals”. 

Per la seva banda, el rector de la UVic-UCC, Josep-Eladi Baños, explicava que la càtedra “no és un fi sinó un instrument, entès com un espai de recerca, coneixement i suport a la innovació directa dels territoris rurals que vertebri les iniciatives que treballen per dinamitzar aquestes àrees, trobant les solucions idònies i alhora les més respectuoses amb les persones i amb l’entorn”.

“Aquest espai de recerca no només té la voluntat de contribuir als debats i les iniciatives que sorgeixin arreu del país sinó que també vol ser agent actiu, amb actuacions directes a les diferents zones rurals de Catalunya, començant pel Lluçanès”, va dir Alfred Vernis, coordinador del projecte de la Càtedra del Món Rural.

Premis a la Innovació Rural
Durant la matinal també es vann lliurar els Premis a la Innovació Rural, convocats per primera vegada i patrocinats per la Fundació Caixa d’Enginyers, que consten de dues categories. D’una banda, el premi a la iniciativa innovadora d’una persona o persones joves del món rural, adreçat a menors de 35 anys i valorat en 5.000 euros. Aquest guardó l’ha guanyat el projecte Brots del Festival Cantilafont. D’altra banda, s’ha atorgat el premi a una iniciativa innovadora d’una dona del món rural, també reconegut amb 5.000 euros, al projecte La Roca de Sobremunt, gastrocoop natural.
Arxivat a