​Unió de Pagesos exigeix a les administracions que intercedeixin en el preu de la llet

Les organitzacions ramaderes, JARC i COAG, xifren en 1.350 euros les pèrdues en el període 2018-2021

Osona.com
06 de juliol del 2021
Actualitzat a les 10:45h
Dues vaques en una explotació de Malla
Dues vaques en una explotació de Malla | ACN
El sector lleter a Catalunya està en una situació límita causa de la pressió que fan les empreses de distribució a l'hora de marcar el preu de compra. El sindicat Unió de Pagesos ha exigit a les administracions que actuïn per ajudar-los a vendre-la a un preu que cobreixi els costos que implica produir-la. Els ramaders demanen que les administracions obliguin les cadenes de supermercats a pagar un preu que cobreixi el cost dels professionals del món lleter, una condició que actualment no passa. 

De fet, els pagesos afirmen que per cada litre de llet que surt al mercat, els productors hi perden dos cèntims. Aquest conflicte fa anys que existeix, però amb els últims anys s'ha agreujat. Unió de Pagesos apunta que en 20 anys han plegat 1.194 granges de llet, fet que representa un 73% dels productors que hi havia el 2000 per les pèrdues "inassumibles" que han de suportar.

Una de les propostes que fa Unió de Pagesos és que les administracions defineixin "el percentatge de domini" que pot tenir una empresa per tal de no afectar en el preu de venda. Quan una empresa acapara bona part del mercat, la seva influència és tan gran sobre els productors que pot pressionar per imposar el preu de venda. Per evitar-ho hi ha altres sectors com l'energètic, en què l'Estat fixa un màxim de quota que pot tenir una sola empresa i així no forçar el mercat.

1.350 euros de pèrdues en el període 2018-2021  
Per la seva banda, JARC i COAG denuncien que els ramaders lactis van perdre 1.350 euros al mes de mitjana en el període 2018-2020. Assenyalen que l'estudi de la cadena de valor de la llet líquida de l'Observatori de la Cadena Alimentària avala el porten denunciant. Aquesta situació ha portat al tancament de 2.270 explotacions lleteres a l'Estat en aquests tres anys. 

Les organitzacions ramaderes insten l'Agència d'Informació i Control Alimentaris (AICA) a inspeccionar d'ofici tots els contractes en vigor entre indústries i ramaders. Recorden que la Llei de Cadena Alimentària obliga a signar contractes amb preus per sobre de costos i, per això, reclamen que es tingui en compte l'espiral alcista de les matèries primeres bàsiques per a l'alimentació animal (+26% en últim any).