L'Esquirol

El barri del Padró de l'Esquirol ja recull les aigües brutes després de 40 anys de reivindicació

Els treballs han costat 1,2 milions i s'han pagat majoritàriament entre l'Ajuntament i els veïns de la zona

per Osona.com, 2 de juliol de 2021 a les 09:00 |
La nova depuradora que s'ha instal·lat al barri. Al fons, l'alcalde de L'Esquirol, Àlex Montanyà, i una de les veïnes | ACN
Després de quaranta anys d'intents fallits, els 160 habitatges del barri del Padró i del carrer del Puig de l'Esquirol tenen col·lectors per recollir i tractar les aigües brutes que, fins ara, s'abocaven de manera incontrolada a l'entorn natural de la zona. Una situació que comportava un greu problema de salut pública i que, durant anys, ha generat queixes veïnals. Els treballs, "altament complexos" per l'orografia del terreny, han costat 1,2 milions d'euros i s'han pagat entre l'Ajuntament i els veïns de la zona. L'alcalde, Àlex Montanyà, lamenta que, en ple segle XXI, encara s'hagi de fer front a despeses "faraòniques" per portar serveis essencials als veïns. "Que això passi a 20 quilòmetres de Vic em sembla incomprensible", afegeix.

Els treballs han consistit en la construcció de col·lectors, sis punts de bombament i una estació depuradora d'aigües residuals. Tot un sistema de clavegueram totalment necessari en el barri, ja que fins ara totes les aigües residuals s'abocaven a l'entorn natural i això comportava un greu problema de salut pública.


La Montse Vall, veïna del barri, és una de les persones que més ha liderat les queixes. "En alguns racons feia molta pudor, contaminàvem el bosc, la riera i els nostres nens juguen al bosc i també posàvem en perill els animals que hi viuen. Tot ha anat a més perquè cada cop som més gent al barri", lamenta.

Vall té clars els motius que expliquen que, fins ara, no s'hagi pogut fer tota la xarxa de clavegueram: "Falta de voluntat política. Ni els alcaldes, ni els poders fàctics del poble han volgut solucionar mai el problema".


Obra d'alta complexitat


Els treballs han estat "altament complexos" perquè el barri està situat sobre una llosa de pedra de grans dimensions que no permetia fer el clavegueram al carrer i, per tant, s'ha optat per un xarxa de prop de 2 quilòmetres de col·lectors a banda i banda del barri.

Una obra "faraònica" per a un municipi petit


L'Esquirol té poc més de 2.000 habitants i l'obra afecta un barri on n'hi resideixen 300. Per a un municipi petit com aquest, el seu alcalde explica que ha estat una "obra faraònica des del punt de vista tècnic i econòmic". En aquest sentit, l'alcalde lamenta que "en ple segle XXI hagi de ser l'Ajuntament qui assumeixi inversions de serveis essencials. Això fa anys que hauria d'haver estat fet". "Que qualsevol grup polític hagi de prevaldre unes inversions per reconduir les aigües residuals d'un poble a 20 quilòmetres de Vic, no m'encaixa de cap manera", afegeix.

Cada veí ha hagut de fer front a una despesa d'entre 4 i 6.000 euros. Una quantitat molt important que, a més, tal com recorda l'alcalde, arriba en un moment d'important crisi econòmica per culpa de la pandèmia. De la seva banda, la Diputació de Barcelona ha aportat una inversió de 100.000 euros.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació