Josep M. Freixanet: «És inacceptable treure's del davant companys de partit pel sol fet de discrepar»

ERC anul·la l'expedient a l'alcalde d'Olost que explica que el polèmic procés de selecció del gerent del Consell Comarcal "ha de servir d'aprenentatge"

Josep Maria Freixanet alcalde d'Olost
Josep Maria Freixanet alcalde d'Olost | Josep M. Monntaner
01 de juliol del 2021
Punt final al polèmic procés de selecció del gerent del Consell Comarcal d'Osona? Aquest juny ERC ha anul·lat l'expedient contra l'alcalde d'Olost, Josep Maria Freixanet, en què se l'acusava d'intent de manipulació durant el procediment. Per tant, ha quedat sense efecte la suspensió de dos anys de militància anunciada el passat març. Llavors, Freixanet ja va defensar la seva innocència, va alertar que recorreria la decisió i que no abandonaria els càrrecs tal com li demanava l'executiva nacional del partit. També va criticar que la sentència "injusta" estava avalada pel president del Consell Joan Carles Rodríguez, amb la "connivència i suport", de Maria Balasch (presidenta d'ERC Catalunya Central) i Isaac Peraire (llavors vicesecretari del partit).

Osona.com ha conversat aquesta setmana amb el veterà alcalde d'Olost, que ha valorat la situació i ha explicat com l’ha afectat, tant a ell com al partit comarcal. "No l'ha ajudat", apunta, tot i que es mostra optimista: "Ha de servir d'aprenentatge". En tot cas, diu que "és inacceptable" la forma amb la qual se l'han volgut treure del davant i que a partir d'ara es veuran "quines actituds segueixen havent-hi" dins el partit comarcal.

- Com valora que ERC hagi anul·lat l'expedient contra vostè per aquest polèmic procés de selecció?

- Positivament, per la meva lluita i pel suport d'altres companys. Hi ha alegria i autoconfiança amb tots els que m'han fet confiança. Ho he defensat des del primer moment.

"No tinc cap ganes d'haver d'actuar contra el meu partit"

- L'expedient s'ha declarat nul per vulnerar el dret de defensa. Pot o vol anar més enllà i denunciar el procés?

- No només vulnerava el dret de defensa, també hi havia falsedats i acusacions, i la tipificació de la falta no tenia cap sentit. Sobre anar més enllà, estar en mans del meu equip jurídic davant els divuit mesos d'ignomínia i falses acusacions. De moment, hi ha la resposta del partit. A partir d'aquí, la meva voluntat és que ho analitzin però no tinc cap ganes d'haver d'actuar contra el meu partit com a institució. No obstant, sí que almenys ha de servir de model, lliçó i aprenentatge que aquestes actituds dins d'un partit polític no es poden permetre. És inacceptable treure's del davant companys de partit pel sol fet de discrepar en un moment determinat i que es falsegi dient que he intentat manipular un procés.

- Vostè segueix sent d'ERC, doncs.

- Soc plenament d'Esquerra. En un partit assembleari com el nostre, tinc els mateixos drets que el president del partit, la secretària general i, a més, tinc l'aval de 34 anys de militància.

- Això significa que recuperarà les competències que tenia com a conseller comarcal?

- A la primera nota informativa se'm demanava que deixés l'alcaldia, el consell comarcal i el partit. Se'm va proscriure. Si hagués fet cas d'això, estaria a casa. És dur que li diguin que no serveix per a res. S'ha de tenir un saber fer. Alguns van fer cas a aquestes indicacions i em van treure les competències. Finalment, però, ha esdevingut que no s'havien d'haver tret. Com a exemple, si li posen una multa de 10.000 euros per una cosa que no ha fet, el més lògic és que no ho continuï pagant i que li tornin, no? A partir d'aquí, es veurà quines voluntats polítiques hi ha i la categoria personal d'aquelles persones que amb falsedats van intentar treure's del davant a una persona que discrepava d'alguns aspectes que es pensaven que es podien fer millor. En tot cas la discrepància no es carrega per la via "penal", sinó debatent i contrastant. Estava al Consell perquè una bona part de l'executiva ho va voler i perquè podia aportar els meus coneixements o experiència a Hisenda i a Règim Intern.
 

Freixanet s'ha mantingut en el càrrec tot i que l'executiva nacional va demanar-li que plegués. Foto: Josep M Montaner


- Aquestes actituds que assenyala no l'han fet desencantar del partit del qual forma part?

- Que hi hagi persones dins dels partits que fan un mal ús de les seves responsabilitats no ha de ser excusa per part meva d'anar contra el meu partit. Les sigles no són de ningú.

- No s'ha rumiat en cap moment deixar la militància?

- Si ho hagués volgut fer, ho hagués fet des del primer moment. No ho he fet durant tot aquest procés perquè volia i havia de demostrar que la meva actitud ha estat d'una persona íntegra que ha aportat al partit tot el que ha sabut i ha pogut. I el partit a mi també m'ha donat moltes coses. És una relació que no tinc cap intenció de trencar. Evidentment hem de veure fins al setembre quines actituds segueixen havent-hi a dins del partit d'Osona. Durant aquest temps ho ha viscut això malament. Hi ha gent que els ha fet triar entre uns i altres i això no és bo.

"El procés de selecció del gerent no ha ajudat a ERC a la comarca, però l'enfortirà"

- Creu que aquest procés ha perjudicat el partit comarcal?

- No l'ha ajudat. És obvi i evident que no l'ha ajudat, però penso i desitjo que l'enfortirà. La meva voluntat és mirar endavant. Totes aquestes situacions ens han de servir de lliçons a tots plegats perquè no torni a passar i en sortim més forts i valents. ERC ha de ser un partit on hi pugui haver discrepància i que aquesta ens faci créixer. Que no ens serveixi per enfonsar-nos els uns als altres.

- Creu que es podran restablir les relacions amb aquestes persones del partit?

- Per mi no quedarà.

- Aquest procés l'ha desgastat?

- Aquest procés no m'ha agradat, però m'ha enfortit. La ciutadania d'Olost, els companys del grup municipal, del partit a la comarca i d'altres de l'executiva nacional s'han dirigit a mi per donar-me suport. Si hagués de posar en una balança els peròs i els contres, hi ha una gratitud immensa a aquella gent que no ha dubtat de la meva manera de fer i de ser. I també vull destacar el testimoniatge al meu favor dels tres vicepresidents del Consell [Carles Banús (JxCat), Pere Medina (Independents) i Margarida Feliu (ERC)] i del portaveu grup ERC [Marçal Ortuño]. Van testificar la veritat rebatent l'opinió contrària del president de l'ens comarcal que havia presentat la denúncia cap a la meva persona.
 

Durant l'entrevista amb Josep Maria Freixanet. Foto: Josep M Montaner


- Aquest suport explícit de l'executiva local li dona més força per repensar-se si optarà a la reelecció ara que estem a mig mandat?

- El que està clar és que el partit se seguirà presentant a Olost i Santa Creu. Ha estat el referent durant més de divuit anys i continuarà sent-ho pel poble.

- Ha estat alcalde en plena pandèmia, com s'ha gestionat tot plegat des de l'Ajuntament?

- S'ha fet un esforç generalitzat. Els treballadors municipals han estat al peu del canó des del primer dia, un equip de voluntaris s'ha posat a disposició per poder atendre mancances de la ciutadania, l'equip mèdic i sociosanitari ha estat al costat de la gent en tot moment, l'equip educatiu de l'escola bressol i de l'escola d'infantil i primària ha vetllat per la presencialitat, etc. Des de l'Ajuntament hem donat suport explícit i genèric als camps educatius i socioeducatius perquè es poguessin fer totes les activitats. Ho hem manifestat amb actitud, aptitud i pressupostos. A més, a través del Consorci del Lluçanès també hem treballat ajuts a les empreses i comerciants. En tot cas, els serveis bàsics han estat a un nivell de gran excel·lència. Pel seu teixit econòmic, en general la població d'Olost ha gaudit d'una salut prou important i les empreses, que donen feina directa a unes 500 persones, han pogut anar treballant. Això també facilita que no hi hagi hagut cap crisi forta.

- Quins projectes han quedat estroncats per la pandèmia?

- Les prioritats davant d'una pandèmia s'han hagut de modificar o temporalitzar diferent. S'ha alentit la via verda al costat de la C-54, però en canvi hem prioritzat els projectes de transició energètica. També volem donar una nova mirada a l'aspecte cultura i aposat per petits formats i fer-ho durant tot l'any. Aviat tindrem el nou catàleg de masies, un nou dipòsit d'aigua i altres projectes. Volem seguir tenint un espai de poble, net i endreçat i on la gent hi visqui bé.