​Un aufrany mor electrocutat a Lluçà

Es tracta d'una espècie vulnerable protegida per la normativa catalana, estatal i europea

L'ocell mort als peus d'una línia elèctrica
L'ocell mort als peus d'una línia elèctrica | Agents Rurals
Carles Fiter
21 de juny del 2021
Un aufrany (Neophron percnopterus) ha mort electrocutat en una línia elèctrica a Lluçà. Així ho han recollit els Agents Rurals que, a través d'una piulada, recorden que es tracta d'un ocell considerat espècie vulnerable i està protegida per la normativa catalana, estatal i europea.
 
És una au estival, és a dir, aquella que migra buscant estacions més càlides. En aquest cas, l'aufrany marxa a la tardor i torna amb el bon temps per reproduir-se. Tot i això, hi ha poblacions sedentàries a les illes Balears (Mallorca i Menorca) i a les Canàries (Lanzarote i Fuerteventura). A Catalunya és regular a la zona continental de Lleida i a les serres prepirinenques i pirinenques occidentals. També se la pot trobar als Ports de Beseit i a la Catalunya Central.

Aquest març de 2021, la Fiscalia de Medi Ambient de Barcelona va presentar una querella criminal -pionera- contra Endesa per l'electrocució d'aus, principalment en diferents municipis d'Osona. S'acusa l'elèctrica de no haver pres mesures necessàries per evitar la mort d'aquestes aus. El document parla de la presumpta comissió d'un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient i un delicte continuat relatiu a la protecció de la fauna. A Osona, entre el 2018 i el 2020 es van electrocutar almenys 255 ocells, la majoria cigonyes.

Arxivat a