Cultura

Vic instal·la una placa a la casa d'Andreu Febrer, primer traductor de la «Divina Comèdia» al català

L'homenatge d'aquest divendres inclou una jornada per posar en valor la vida i obra de l'autor medieval

per Osona.com, 18 de juny de 2021 a les 13:35 |
La placa a la casa natal d'Andreu Febrer, al carrer Sant Miquel dels Sants | Adrià Costa
Vic homenatjarà la figura d'Andreu Febrer (1374-1441), autor medieval i primer traductor de la Divina Comèdia de Dante Alighieri al català. Ho farà amb la instal·lació d'una placa a la seva casa natal, al carrer Sant Miquel dels Sants número 1, en un acte aquest divendres a la tarda. Seguidament, es farà una jornada amb investigadors i historiadors que desglossaran la seva vida i obra a la Sala de La Columna del consistori alhora que també es farà referència a l'obra universal. L'acte està coorganitzat per Ateneu de Vic, el Patronat d'Estudis Osonencs i els estudis de Traducció, Interpretació i Llengües Aplicades de la UVic-UCC amb el suport de l'Ajuntament de Vic amb motiu dels 700 anys de la mort de Dante.

Entre els participants a la ponència hi haurà Lluís Cabré, catedràtic de filologia catalana i professor de la literatura medieval a la UAB; l'historiadora i professora emèrita d'història medieval de la UB, Imma Ollich, i Raquel Parera, professora a la UPF, editora i autora de la tesi "Andreu Febrer, traductor al català de la Divina Comèdia de Dant" (1429).


Segons ha explicat Parera a l'ACN, en la seva intervenció d'aquesta tarda vol posar llum a la vida d'un personatge molt rellevant en aquella època i que actualment és "molt poc conegut" per la societat catalana. Després de consultar els arxius que hi ha a Catalunya i a Itàlia per repassar i omplir buits de la seva biografia, Parera en destaca la seva "intel·ligència" i "astúcia", tal com demostra el fet que diferents reis van sol·licitar els seus serveis per fer treballs diplomàtics a l'estranger. I en l'àmbit literari, recorda que s'han preservat 15 pomes si bé la seva gran aportació va ser "atrevir-se" i ser el primer en traduir l'obra universal 'La Divina Comèdia' en vers al català.

Per la seva banda, la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Vic, Sussagna Roura, destaca que la col·locació de la placa a la seva casa natal serà una oportunitat per donar a conèixer Febrer i la seva obra. Explica que ja feia un temps que havien rebut algunes peticions i que la proposta de fer una jornada acadèmica per part de l'Ateneu de Vic i altres institucions ha estat el moment idoni per tirar-ho endavant. Pel que fa a la casa, precisa que no és l'edifici original però sí que tenen constància que va néixer en aquest tram de carrer.


Andreu Febrer està reconegut com a vigatà il·lustre i el seu retrat s'exposa a la sala de La Columna on es farà la jornada aquest divendres. L'actor Lluís Soler clourà l'acte amb la lectura de versos de la Divina Comèdia.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació