La Guàrdia Civil homenatja les víctimes de l'atemptat d'ETA a Vic a Sant Andreu de la Barca

El ministre Fernando-Grande Marlaska destaca que el millor homenatge és "no oblidar"

Durant l'acte de la Guàrdia Civil a Sant Andreu de la Barca.
Durant l'acte de la Guàrdia Civil a Sant Andreu de la Barca. | ACN
Osona.com
18 de juny del 2021
La Guàrdia Civil ha commemorat aquest dijous el 30è aniversari de l'atemptat d'ETA a Vic amb un seminari organitzat a la caserna de Sant Andreu de la Barca. El ministre de l'Interior, Fernando-Grande Marlaska, que ha estat l'encarregat d'inaugurar la trobada telemàticament, ha destacat que el millor homenatge a les deu víctimes, cinc d'elles nens, i els 43 ferits de l'atemptat és "no oblidar". "No podem recuperar les vides perdudes, però sí reivindicar el seu honor, impedir el seu oblit i donar veu als supervivents", ha afegit. Durant l'acte, que ha moderat el nou cap de la Guàrdia Civil a Barcelona, Pedro Antonio Pizarro, s'ha projectat un documental amb testimonis de l'atemptat, el segon amb més víctimes d'ETA a Catalunya. En representació de l'Ajuntament de Vic, hi havia el primer tinent d'alcaldia Josep Arimany.

El 19 de maig de 1991 als volts de dos quarts de vuit de la tarda, un comando d'ETA va introduir un cotxe bomba a la caserna de la Guàrdia Civil de Vic, a Osona, que va explotar al pati del quarter. La deflagració va destruir completament la caserna i va matar 10 persones, cinc d'elles nens que jugaven al pati de la caserna, i va ferir-ne 43 més. 30 anys després, la Guàrdia Civil ha volgut recordar l'atemptat en la setena edició del seminari dedicat a la lluita contra terrorisme que enguany s'ha centrat en l'atemptat de Vic.

A banda del ministre de l'Interior, el seminari ha comptat amb la participació de Xavier Porcuna, cap de la comissaria general d'informació dels Mossos d'Esquadra, que ha repassat les noves formes de terrorisme, principalment el jihadista; Montserrat Torija Noguerales, directora general de Suport a les Víctimes del Terrorisme; el tinent coronel de la Guàrdia Civil, Carlos de Miguel Garcia, que ha recordat als menors víctimes del terrorisme; i la periodista Pepa Bueno.

Durant la seva intervenció, Fernando Grande-Marlaska ha reconegut que 30 anys després "encara ens estremim" amb les imatges de l'atemptat de Vic i ha destacat que actes com el celebrat avui són necessaris per mantenir viva la memòria de les víctimes.

Un atemptat, ha afegit Marlaska, que va atemptar contra la Guàrdia Civil, "uns dels principals instruments de defensa de la societat espanyola contra el terrorisme" que constantment "avalua el seu passat" per seguir avançant i millorant.

Durant l'acte s'ha insistit que a l'atemptat de Vic, el segon amb més víctimes a Catalunya després del d'Hipercor, van morir cinc menors d'edats. En aquest sentit, el tinent coronel de la Guàrdia Civil, Carlos de Miguel Garcia, ha recordat que ETA, com en altres atemptats, els va considerar "víctimes col·laterals i necessàries" per assolir els seus objectius i que és important parlar-ne perquè "el seu record sigui etern".

Galeries de fotos:

Acte d'homenatge a les víctimes (2016) - 25è aniversari

Acte d'homenatge a les víctimes (2013)

Acte d'homenatge a les víctimes (2012)

Acte d'homenatge a les víctimes (2011)

Acte d'homenatge a les víctimes (2009)

Acte 15è aniversari de l'atemptat (2006)

Atemptat a la caserna de Vic (1991)

Arxivat a