​Porta a porta tecnològic a Calldetenes

L'Ajuntament fa un pas més i posa xips als cubells per fer un seguiment de la recollida de l'orgànic

Fent el repartiment dels nous cubells amb xip a Calldetenes
Fent el repartiment dels nous cubells amb xip a Calldetenes | Josep M. Montaner
17 de juny del 2021
Actualitzat a les 10:25h
Calldetenes fa un pas més per millorar les xifres de reciclatge. Al municipi es recullen els residus a través del sistema porta a porta, però ara l'Ajuntament ha implantat un nou procediment en la matèria orgànica. Es tracta del porta a porta tecnològic, un sistema en què els cubells incorporen un xip electrònic. D'aquesta manera, es permet identificar si els habitants participen o no del sistema de recollida selectiva, de quina manera i les incidències que es produeixen.

En declaracions a Osona.com, el regidor de Serveis, Miquel Riera, apunta que és "un pas més", ja que hi ha "més camp per recórrer" i millorar el reciclatge al municipi. "En un parell d'anys tindrem un llistat d'incidències i sabrem qui hi participa", exemplifica.

De fet, el nou procediment també contempla que a mitjà termini es pugui implantar la taxa de pagament per participació, que beneficia aquells que reciclen bé. "Això vindrà més endavant", explica el regidor, remarcant que "primer cal intentar millorar la qualitat en el triatge per poder mantenir preus en la taxa de residus i més endavant anirem al pagament per generació".

Des del 10 de juny, els veïns estan canviant els cubells de l'orgànic pels nous i a partir del 5 de juliol l'ús d'aquest nou cubell serà obligatori. La recollida de les altres fraccions seguirà el mateix patró com fins ara. Per les cases disseminades del municipi, tampoc hi haurà canvis i poden seguir fent ús de les àrees de contenidors tancades.

Calldetenes, segon en reciclatge a Osona
El porta a porta va arribar a Calldetenes el 2002. De fet, va ser un dels primers municipis a adoptar aquest sistema de recollida de residus. Actualment, en dades del 2020, és el segon municipi amb més percentatge alt de reciclatge a Osona: 82,6% de recollida selectiva.

Per avançar més cap al reciclatge, el febrer del 2020 es va tancar l'àrea d'aportació i només és d'ús exclusiu per als veïns, que només poden accedir-hi amb un codi personal. Segons l'Ajuntament, la mesura ja s'ha notat i han remuntat les dades de reciclatge.

A Osona ja hi ha altres municipis que fan servir aquest "porta a porta tecnològic", com Roda de Ter. La iniciativa ha estat subvencionada en gran part per l'Agència Catalana de Residus.