UVic-UCC

​Albert Altés guanya el primer Premi d'Assaig Ricard Torrents Bertrana amb «Va de virus»

El text, que reivindica el valor de la ciència, explica la funció dels virus des de l'origen de la vida fins avui

per Osona.com, 10 de juny de 2021 a les 17:25 |
Albert Altés guanya el primer Premi d’Assaig Ricard Torrents Bertrana amb l'obra «Va de virus» | UVic-UCC
Albert Altés és el guanyador del Premi d'Assaig Ricard Torrents Bertrana, amb l'obra 'Va de virus', un text que reivindica el valor de la ciència i explica la funció dels virus des de l'origen de la vida fins l'actualitat. El premi, que convoca la UVic-UCC juntament amb Eumo Editorial, té l'objectiu de promoure el conreu i la difusió d'aquest gènere en llengua catalana i està dotat amb 5.000 euros, a més de la publicació de l'obra. A la convocatòria s'hi han presentat 36 treballs de temàtiques que van des de la salut a l'ètica, passant pel feminisme, el pensament polític, l'ecologia o els estudis literaris.

El veredicte s'ha fet públic aquest dijous al Palau Robert en un acte presidit pel rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, la directora d'Eumo Editorial, Montse Ayats, i Ricard Torrents, que dona nom al premi en reconeixement al seu lideratge en la recuperació dels estudis superiors a la ciutat de Vic i en la fundació d'Eumo Editorial. A l'acte també hi ha intervingut la sociòloga Marina Subirats, portaveu del jurat.


A Va de virus, l'autor ha volgut explicar la funció dels virus des de l'origen de la vida fins a l'actualitat, i "el paper que han tingut com a motors de l'evolució, com a creadors de nous gens i com a generadors de diversitat".

"És cert que inicialment vàrem conèixer els virus pels estralls que provocaven, però avui sabem que els beneficis que ens han aportat són infinitament més grans que els danys que ens han causat en el passat", ha afirmat l'autor, que amb aquesta obra ha volgut fer un homenatge a la ciència.


Segons ha explicat la portaveu del jurat, la professora i sociòloga Marina Subirats, en aquesta primera convocatòria del premi s'hi van presentar 36 treballs, signats per un sol autor, dels quals 7 eren dones i 29 homes. Les temàtiques dels assajos presentats anaven sobretot de literatura i filosofia, però també sobre ètica, feminisme, pensament polític, ecologia i ciència.
 

Torrents, Ayats, Altés i Baños en l'acte de lliurament del primer Premi d’Assaig Ricard Torrents Bertrana. Foto: UVic-UCC


El jurat format per Jordi Amat, Pilar Godayol, Xavier Antich, Marina Subirats, Francesc Codina, Cristina Pujades i Blanca Llum Vidal, va decidir recomanar també la publicació de l'obra Del reggae al trap: nous messianismes sota el beat, un estudi cultural sobre la música negra i urbana que signa Pau Torner Jolonch.

Guanyador

Albert Altés Hernàndez és doctor en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona, hematòleg i cap de servei d'Hematologia i Hemoteràpia de la Fundació Althaia. Aquest és el seu primer assaig divulgatiu, i el va escriure em els mesos àlgids de la pandèmia de la covid-19.

El premi ret homenatge a Ricard Torrents, assagista, traductor i crític literari, especialitzat en el poeta Jacint Verdaguer i impulsor de la UVic-UCC de la qual va ser el primer rector, a més de fundador d'Eumo Editorial.

La directora d'Eumo Editorial, Montse Ayats, ha reivindicat la presència de l'assaig en el panorama literari afirmant que "hi ha literatura d'idees en català i val la pena dedicar-hi espai".

El rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, ha explicat la voluntat d'homenatjar amb aquest premi la persona que va liderar l'equip fundacional de la UVic (avui UVic-UCC) "des d'un àmbit que sempre ha estat molt pròxim a l'homenatjat i al qual ha dedicat, en part, la vida: l'edició i l'assaig".

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació