Enginyeria d'aplicacions i videojocs, garantia per entrar al mercat laboral

Grau Codinach és un jove format a la UVic que ha estat contractat a Seidor, on hi ha fet pràctiques

Grau Codinach és estudiant d'enginyeria Multimèdia, Aplicacions i Videojocs i fa pràctiques a Seidor
Grau Codinach és estudiant d'enginyeria Multimèdia, Aplicacions i Videojocs i fa pràctiques a Seidor | Adrià Costa
10 de juny del 2021
Grau Codinach està a punt d'acabar la carrera i tindrà feina a l'empresa osonenca Seidor, la multinacional del sector de la consultoria de software de gestió i en serveis TIC. Ha cursat el grau en enginyeria Multimèdia, Aplicacions i Videojocs de la UVic. El curs forma professionals en tecnologia especialitzats en la creació i desenvolupament de videojocs i aplicacions. "El perfil dels estudiants és el d'un enginyer, però que contempla la part del disseny i la interacció amb l'usuari", resumeix Ramon Reig, coordinador del grau.

Codinach es va decidir per aquesta enginyeria perquè sempre li ha interessat el món de la programació i la informàtica, i el grau li oferia "un ventall molt ampli". "És un grau molt versàtil", explica el coordinador, mentre remarca que "la tecnologia digital està en tots els sectors econòmics" i "moltes empreses estan anant cap a la digitalització". De fet, els estudiants que han finalitzat el grau "treballen en empreses totalment diferents". I la gran majoria té feina: un 97% d'ocupabilitat al mercat laboral. 

Tot i aprendre des d'animació fins a disseny, l'estudiant s'ha decantat per la programació. "És el que m'ha agradat més, ja sigui tradicional o de videojocs". Ha encaixat en el perfil de Seidor en l'àmbit de l'ERP (Enterprise Resource Planning), és a dir, en el sistema de planificació de recursos empresarials. Es tracta d'"instal·lar una solució a les necessitats del client, una petita o mitjana empresa", explica Ester Dorca, responsable de projectes de Seidor. "Es fan afegits a allò que no cobreix l'ERP, que és un estàndard", afegeix, mentre puntualitza que poden estar "relacionats amb webs o en programació pura i dura".

Segons el coordinador del grau, aquest alt percentatge d'ocupabilitat es deu també al fet que els estudiants fan pràctiques en empreses i "hi entren en contacte molt ràpid". De fet, moltes d'aquestes empreses s'acaben "quedant" els aprenents. És el cas de Seidor que incorporarà Codinach al seu engranatge. En el context actual de pandèmia, acollir estudiants en pràctiques és un esforç per a les companyies, ja que han canviat considerablement les dinàmiques de treball.
Una base formativa per avançar
Les innovacions digitals avancen a un ritme trepidant. Malgrat això, Reig apunta que "hi ha uns coneixements clau", com la programació, que difícilment canviaran. "Quan vam començar fent formació, hi havia un llenguatge de programació i ara n'hi ha un altre", diu, mentre afegeix que allò que ara ensenyen als estudiants "d'aquí a uns anys no ho podran fer servir a l'empresa". "Els llenguatges poden canviar, però l'estudiant ja té un coneixement en profunditat de determinades tecnologies que permeten que s'adapti a l'evolució del mercat", conclou.
 

Grau Codinach (Estudiant UVic-UCC), Ester Dorca (Seidor) i Ramon Reig (UVic-UCC). Foto: Adrià Costa


En aquest mateix sentit es pronuncia la responsable de projectes, Ester Dorca: "A Seidor ens interessa gent que sàpiga programar independentment del llenguatge". "El llenguatge anirà canviant i dins d'una empresa hi ha diferents llenguatges", afegeix. En aquest sentit, destaca que "la base s'assoleix al grau i llavors cada projecte o empresa fa servir un llenguatge de programació o un altre".

Tot i això, Dorca, puntualitza que "la universitat sempre va més ràpid que les empreses". És a dir, els nous llenguatges que han après els estudiants arriben més tard a les companyies. "Anem més lentes perquè hi ha una base instal·lada molt gran i fer canvis radicals té un cost elevat per a les empreses i els seus clients", declara.

De fet, l'estudiant treballa amb diferents llenguatges a Seidor. "N'hi havia un de més antic que no havia fet mai, però no m'ha costat", diu, mentre remarca, que "un cop coneixes un llenguatge, és més senzill passar-te a un altre". "El símil seria parlar valencià i català", exemplifica Dorca.
Un grau adaptat al moment
Aquest veloç avenç en la tecnologia també va afectar en el currículum d'aquests estudis. El 2012 es va crear el grau en enginyeria Multimèdia, que el curs 2017-2018 es va acabar reconvertint en Multimèdia, Aplicacions i Videojocs. "Hi ha unes tendències i Barcelona s'està postulant com un hub dels videojocs del sud d'Europa", declara Reig. Ja s'oferia l'optativa de videojocs, però es va decidir incorporant a la part troncal. Un sector que ha crescut considerablement durant la pandèmia. També puntualitza que el món dels videojocs té altres vessants com l'educatiu o el del món de la salut, que està en auge. 

Reig preveu que aquesta no serà l'única modificació que s'haurà de fer. "Estem molt amatents als canvis", apunta el coordinador, destacant que des del consell d'estudis -amb empreses i entitats- s'estudien aquestes tendències: "en aquest sector no pots quedar-te quiet". "Enguany per exemple hem afegit una optativa de seguretat digital i el curs vinent, d'animació avançada", apunta. Malgrat que ja tenen optatives de realitat augmentada i virtual, és un dels reptes que guanyaran més terreny en els propers anys, augura el coordinador.
Encaix amb Osona i el territori
Des de Seidor es mostren satisfets amb el perfil d'enginyer sortint d'aquest grau. "Allò que els hi ensenyen de programació ens va perfecte per adaptar-ho a l'empresa", explica Dorca. Abans, costava trobar personal que ho sabés fer. Provenien d'un grau d'FP de Manlleu o d'una enginyeria informàtica, impartida a Barcelona. De Vic, en surten entre una quinzena i vintena d'enginyers anualment.
 

Arnau Soler i Grau Codinach treballant a la seu de Seidor. Foto: Adrià Costa


"Hi ha una part important d'estudiants que fan pràctiques a Osona", explica Reig, mentre destaca que, a més de Seidor, per exemple Girbau, la companyia de maquinària de bugaderia industrial, també busca professionals d'aquest perfil per transformar el producte digital. Tots ells de programació. El sector dels videojocs és més potent a l'àrea metropolitana de Barcelona. Tot i això, els futurs enginyers "poden anar a Barcelona o Europa". "Hi ha possibilitats arreu del món", conclou.

De fet, des del consell d'estudis d'aquest grau col·laboren amb l'associació d'empresaris TIC Osona o amb el Mobile World Capital. "Amb aquestes sinergies ens ajudem mútuament", diu, mentre remarca que "aquests vincles són molt importants". "No podem estar aïllats", conclou.

Arxivat a