1 de 10
Crònica del ple

El pàrquing al parc Maria Àngels Anglada continua aixecant polseguera al ple de Vic

ERC i Capgirem demanen que la regidora Fabiana Palmero rectifiqui unes declaracions en una sessió marcada per les millores dels jutjats, les expropiacions dels vessants del turó del Castell d'en Planes o el comiat de Pere Freixa

L'aparcament soterrat es construirà sota el parc Maria Àngels Anglada | Josep M Montaner
per Carles Fiter, 8 de juny de 2021 a les 08:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La venda del Seminari Vell de Vic i la construcció del pàrquing al parc de Maria Àngels Anglada van tornar a ser els protagonistes del ple d'aquest dilluns. En aquesta ocasió, la polèmica va venir pel recurs que la setmana passada va presentar l'oposició en bloc (ERC, Capgirem i PSC) i les consegüents declaracions de la regidora d'Urbansime, Fabiana Palmero, que lamentava la judicialització.


Palmero va dir a El 9 Nou que "allò que no volem que ens faci l'Estat espanyol, a Vic ho vivim a petita escala". I durant el torn de precs i preguntes, ERC i Capgirem li van retreure. Tant el regidor republicà Roger Mas, com la regidora de Capgirem Carla Dinarès van demanar-li una rectificació. "La comparació està fora de lloc i és una banalització de la repressió", declarava Mas, mentre Dinarès afegia que era "per respecte" als encausats i afectats per la repressió.

La regidora Palmero els va contestar que estaven traient fora de context les declaracions i va afirmar que estava fent un paral·lelisme amb la "judicialització de la política". "Van dir que veien esgotada la via política", els recordava la regidora, remarcant que "estaven judicialitzant les decisions que no els agraden". Va acabar la intervenció parlant del projecte i l'acord al qual es va arribar al POUM. Tant Mas com Dinarès van retreure-li que li havien demanat per les declaracions i una rectificació, i no pel projecte. Anna Erra va tancar el debat parafrasejant les paraules de la regidora: s'havia tret la declaració de context.


I això no va ser l'única qüestió protagonista sobre el Seminari Vell i el parc Maria Àngels Anglada. Els dos partits republicans també van criticar la gestió comunicativa del compte de l'Ajuntament de Vic a Twitter. Explicaven que no es va informar sobre la roda de premsa conjunta de l'oposició, però sí de l'acte de mig mandat a l'Atlàntida de la setmana vinent. "Hi ha un biaix partidista que s'hauria de corregir", deia Mas, mentre que Dinarès demanava un criteri "professional" destacant que "les eines són de tot l'Ajuntament".

L'alcaldessa va contestar-los que hi havia "una línia molt fina" i que es pensaven que era "un acte de partits". En el cas de l'acte de mig mandat, Erra va puntualitzar que es tracta sobre l'acció de govern. El regidor Mas va lamentar que "aquest biaix de comunicació sempre cau pel mateix cantó".


Les millores als jutjats avancen

Tot i que el to del ple va acabar sent tens, durant la majoria de la sessió hi va haver força consens: es van aprovar 12 dels 18 dictàmens. Entre aquests destaquen l'aprovació de millores als jutjats per unanimitat . D'una banda es va rectificar un acord sobre la finca de la rambla Hospital on s'hi estan fent treballs per millorar l'equipament. La regidora d'Urbanisme, Fabiana Palmero, explicava que les obres "estaran acabades a finals d'any" i "seran una millora notable als jutjats".

També es va aprovar d'urgència la modificació de l'acord de constitució del dret de superfície a títol onerós a favor de la Generalitat sobre la finca de la ronda Francesc Camprodon, on s'hi està fent una sala de visites penals, després que es deixessin de fer judicis per les males condicions de les sales actuals. Tal com detallava la regidora Susagna Roura, la Generalitat pagarà un cànon a l'Ajuntament, que hi destina uns 300.000 euros per fer les noves dependències judicials.

Expropiacions dels vessants del turó del Castell d'en Planes

D'altra banda, també va proposar l'expropiació de la finca que conforma els vessants del turó del Castell d'en Planes. Segons Palmero, s'ha tingut l'oportunitat d'adquirir aquests terrenys i poder-los destinar "a millor aquest espai natural", en el qual hi podrà tenir accés a la ciutadania. Tots els grups hi van votar a favor.

Des d'ERC, Maria Balasch demanava que un cop adquirit tot el turó s'expliquin quines són les línies d'acció i de treball. També va preguntar sobre la línia d'alta tensió que travessa la zona i en quin punt estava la possibilitat de soterrar-la. Carla Dinarès, de Capgirem Vic, va aprofitar per demanar que aquesta mateixa acció es portés a terme també en llocs com el Puig dels Jueus o el Graell, per garantir l'espai natural; però també extrapolar-ho a la plaça de la Noguera: "també ens agradaria que s'expropiés".

175.000 euros del romanent per al mobiliari de la biblioteca

Durant el ple també es va aprovar les modificacions de crèdit del pressupost. Una d'aquestes era treure 175.000 euros del romanent per destinar-ho a mobiliari de la nova biblioteca. Així ho explicava la regidora d'Hisenda, Núria Homs. Tots els grups van votar-hi a favor, excepte Capgirem que demanava que aquest moviment no era per "pal·liar" les conseqüències de la Covid, tal com havia dit l'equip de govern.
 

El regidor Pere Freixa, en una imatge d'arxiu, quan els plens eren presencials. Foto: Josep M Montaner


Comiat de Pere Freixa; set regidors de Capgirem en dos anys

I precisament, aquest va ser l'últim ple del regidor de Capgirem Vic Pere Freixa. La renúncia ja s'havia anunciat un any enrere. Freixa va explicar que, en el marc d'una majoria absoluta, és una "tasca dura que desgasta", però tot i això, va remarcar que no callarien. En aquesta línia va criticar que cal que el govern actual encari les necessitats i no vagi xutant la pilota. Ho va exemplificar amb la manca d'escolta al moviment veïnal, "no s'afronta urgentment les desigualtats", o "es fan operacions a mida a empreses privades".

Tot i això, va agrair el tracte rebut per part de tots els regidors i sobretot dels seus companys de grup. "Aquest canvi suposarà que hagin passat set persones de l'assemblea com a mínim", concloïa. Amb la renúncia de Joan Coma i Sara Blázquez, van entrar Roger Cumeras i Susanna Vives. Ara, amb la sortida de Freixa, entrarà Marc Camacho.

A favor de l'amnistia i un acte per Marta Rovira

Durant el ple també va tirar endavant una moció, presentada per JxCat, en nom de l'AMI en suport a l'amnistia. Tots els grups van votar-hi a favor, excepte el PSC, com era d'esperar. La regidora de govern Susagna Roura llegia que "la mesura de l'indult és insuficient", ja que no fa desaparèixer la condemna ni els antecedents penals.

Des d'ERC, la portaveu Maria Balasch s'hi va mostrar "el 100% a favor", ja que "l'amnistia és la nostra prioritat". Tot i això, va destacar que "hi ha gestos que poden alleugerir el conflicte". Unes paraules que anaven molt en la línia de les que es van poder llegir d'Oriol Junqueras, president d'ERC.


Des de Capgirem, Susanna Vives criticava "la hipocresia" de JxCat ja que eren còmplices "a l'hora de reprimir l'independentisme". Finalment, la regidora del PSC Carme Tena explicava que la seva opció era "l'indult". "Els fets comporten conseqüències", deia la socialista.

D'altra banda, durant el torn de precs i preguntes, el regidor Josep Lluís García, d'ERC, va demanar a l'alcaldessa Anna Erra d fer un homenatge a la vigatana Marta Rovira, ja que va fer tres anys de la seva partida cap a l'exili. Erra va comprometre-s'hi: "Quan vulgui, en parlem".


 

 

Participació