07
de juny
del
2021
Centelles va tornar a celebrar aquest cap de setmana la Fira de la Ratafia. Després d'aturar-se un any per la situació derivada per la pandèmia, la fira va arribar a la dotzena edició amb molt bona salut i una aparent normalitat.
La plaça Major i el Passeig va acollir les parades i algunes, però la gran majoria es van portar a terme als horts del Palau dels Comtes. Hi va haver tallers pràctics, tallers de remeis casolans, xerrades i el carro de contes per als més petits.
Aquesta beguda més tradicional, pròpia i antiga de les contrades té a Centelles un molt bon referent amb aquesta fira. En el nostre entorn més proper no se celebren i no hi ha una molt gran tradició en l'elaboració artesana d'aquest licor tan característic on es barregen i es posen a macerar una quantitat determinada d'herbes del bosc, alcohol o aiguardent i sobretot nous verdes.
A Centelles, des de sempre hi ha hagut algú que sabia elaborar de forma exquisida aquest licor casolà. Quaranta dies a sol i serena i el resultat, si les proporcions i les plantes són les adequades, pot ser espectacular. Com és el cas del guanyador d'enguany el centellenc Jordi Romeu que es va imposar amb la seva peculiar ratafia a 35 concursants, que finalment van quedar seleccionats en deu. En segon lloc va quedar Farners Vendrell i en tercer, Josep Masferrer.
Centelles, junt amb Santa Coloma de Farners, gaudeix d'una fira única al nostre país per divulgar, protegir i promocionar una part de la cultura més nostra i més ancestral.
La plaça Major i el Passeig va acollir les parades i algunes, però la gran majoria es van portar a terme als horts del Palau dels Comtes. Hi va haver tallers pràctics, tallers de remeis casolans, xerrades i el carro de contes per als més petits.
Aquesta beguda més tradicional, pròpia i antiga de les contrades té a Centelles un molt bon referent amb aquesta fira. En el nostre entorn més proper no se celebren i no hi ha una molt gran tradició en l'elaboració artesana d'aquest licor tan característic on es barregen i es posen a macerar una quantitat determinada d'herbes del bosc, alcohol o aiguardent i sobretot nous verdes.
Tallers sobre ratafia als horts dels Palau de Comtes. Foto: Toni Carrasco
A Centelles, des de sempre hi ha hagut algú que sabia elaborar de forma exquisida aquest licor casolà. Quaranta dies a sol i serena i el resultat, si les proporcions i les plantes són les adequades, pot ser espectacular. Com és el cas del guanyador d'enguany el centellenc Jordi Romeu que es va imposar amb la seva peculiar ratafia a 35 concursants, que finalment van quedar seleccionats en deu. En segon lloc va quedar Farners Vendrell i en tercer, Josep Masferrer.
Centelles, junt amb Santa Coloma de Farners, gaudeix d'una fira única al nostre país per divulgar, protegir i promocionar una part de la cultura més nostra i més ancestral.