Endinsar-se en la processó dels Armats de Vic a través d'una exposició

Aquest 2021, fa 40 anys que es va recuperar el tradicional seguici

Visitants a l'exposició pels 40 anys de la recuperació de la processó dels Armats
Visitants a l'exposició pels 40 anys de la recuperació de la processó dels Armats | Cedida
Carles Fiter
04 de juny del 2021
Actualitzat a les 16:31h
Aquest 2021, fa 40 anys que es va restablir la processó dels Armats pels carrers de Vic. Després de deixar de fer-se el 1973, el 12 d'abril del 1981 van tornar a sortir els armats, els congregants o els primers improperis, acompanyats d'un total de 287 assistents. Un dels que va impulsar la recuperació d'aquest tradicional seguici va ser Xavier Cervera.

Tot i que enguany no han pogut sortir per la situació derivada de la Covid, s'ha preparat una exposició molt especial per celebrar l'efemèride i endinsar-se en aquest seguici. En declaracions a Osona.com, Cervera, que n'és comissari, explica que "una cosa és veure la processó, i l'altra poder-ne conèixer els detalls i curiositats". Per exemple, el perquè els armats van cap a l'església a les 9 en punt. "Té una simbologia: van a capturar a Jesús per condemnar-lo".

D'altra banda, com explica Jordi Colom, també l'historiador i comissari de l'exposició, la visita comença a l'església dels Dolors però després "ens endinsem llocs on no s'ha estat mai". Des del cambril de la Mare de Déu a la casa del Sagristà, on hi ha els vestits dels armats. També es poden veure vestits dels armats de Torelló, "d'abans de la Guerra Civil" i que durant uns anys els va portar la processó a Vic. "Havien estat oblidats a la parròquia de Torelló", explica Colom.
 

Durant la visita a l'exposició pels 40 anys de la recuperació de la processó dels Armats. 


Tant Cervera com Colom remarquen que aquesta processó de Vic és de les poques que manté "l'autenticitat", ja que la gran majoria han anat vivint modificacions al pas dels anys. En aquest sentit, destaquen la importància de com s'ha mantingut al llarg dels anys.

Aquesta exposició amb recorregut només es pot veure aquest fins aquest juny (fins al dia 20). Les visites són els diumenges a la tarda en dues sessions (17h i 19h), tot i que també es poden organitzar en hores convingudes amb grups de 12 persones. El preu és de 8 euros per cap. Per inscriure's cal enviar un correu a [email protected].
 

Recull de galeries de fotos de la processó dels Armats, de l'any 1981 ençà

 

Arxivat a