AMB EL SUPORT DE

Llum verda a les APEU: una oportunitat per al comerç de proximitat d'Osona?

La nova llei traça el camí perquè associacions territorials del comerç puguin passar a ser d'una entitat voluntarista a una d'autònoma

per Maria Rosa Marín, tècnica de comerç de la Cambra de Barcelona, 4 de juny de 2021 a les 08:55 |
Un home amb bosses després de fer la compra | Cambra d'Osona
La pandèmia ha posat en evidència el paper transcendental que juga el comerç als municipis. El seu tancament temporal no només ha perjudicat el sector econòmic, sinó que també ha afectat la vida dels barris. El comerç és el precursor de l'anar i venir de la gent pels carrers, d'omplir les façanes de colors i de saludar-nos amb els veïns mentre fem la cua en una de les parades del mercat. Els darrers anys, les associacions de comerciants dels municipis d'Osona s'han encarregat, juntament amb els ajuntaments, de consolidar els nuclis urbans dels pobles i ciutats. I de preservar un model de convivència mediterrani, on els centres urbans són els espais més segurs i plens de vida.

Recentment, el Parlament de Catalunya ha aprovat la Llei de les APEU (Àrees de Promoció Econòmica Urbana). Una llei molt esperada pel sector del comerç, que traça el camí perquè moltes d'aquestes associacions territorials liderades històricament pel sector del comerç puguin passar de ser una entitat voluntarista a una entitat autònoma.

Com serien els nostres municipis sense aquests projectes nascuts de la voluntat? Els nostres barris i ciutats no haurien pogut competir amb models comercials, com els anglosaxons. Països on es va apostar per la perifèria i els grans centres comercials durant la Segona Guerra Mundial. Però, que a partir dels anys seixanta es va veure que la dinàmica empobria els centres de les ciutats i es va apostar per models de gestió dels espais compartits, els coneguts BID (Business Improvent District).

A Catalunya també vam ser conscients dels perills i desequilibris que comportava l'existència d'una oferta predominant. Per això, des de finals dels anys noranta es va començar a treballar per ajudar als empresaris a crear projectes col·lectius i es van impulsar els famosos plans de dinamització. En aquest sentit, les Cambres de Comerç vam apostar fermament per als plans i vam ajudar a revertir l'economia de diversos municipis de Catalunya, on es van portar a terme múltiples accions tenint en compte la realitat de cadascun d'ells.

Però, per desgràcia, la crisi derivada de la pandèmia ha posat en manifest la fragilitat d'aquests projectes col·lectius, un motiu més perquè la direcció de comerç de la Generalitat de Catalunya ha donat llum verda a la llei de les APEUs.

Les APEU facilitaran que qualsevol zona amb concentració d'activitat econòmica pugui augmentar la seva competitivitat, amb l'objectiu de millorar els serveis i la qualitat de l'entorn. Arribar a constituir una APEU és un repte per a tots, que necessitarà la col·laboració i la generositat de molts, però que pot ser la clau per a defensar el model de ciutat. Permetrà treballar braç a braç des del sector empresarial i un cop obtingut el vistiplau dels ajuntaments, durant un període de tres a cinc anys, en el qual hi haurà un pressupost propi de les àrees comercials que vulguin formar-hi part, que es pagarà entre tots i es decidirà per votació com aplicar-lo.

Ara mateix, l'APEU només és una eina regulada per la llei. Però, què serà? Això ho construirà el sector empresarial i els ajuntaments de cada territori, a través d'un treball conjunt, que té com a objectiu millorar els nostres eixos comercials perquè puguin seguir competint en un món cada cop més tecnològic. Les Cambres, com sempre, donem suport al creixement econòmic dels municipis i celebrem l'aprovació de la llei de les APEU.

 
La Llotja de Mar obre les seves portes al públic

Què és La Llotja de Mar?
La Llotja de Mar és un edifici amb més de 700 anys d'història on economia, cultura i arquitectura es fusionen en un mateix espai, únic a Europa.

Situada al front marítim en ple centre històric de Barcelona, és un dels monuments més significatius i esplendorosos, que representa l'economia i la cultura de la ciutat. La Llotja ha estat testimoni de moments clau del país i de l'empremta de figures de renom com la família Colom, l'arquitecte Gaudí o el pintor Pablo Picasso.

Quan la puc visitar?
Pots reservar la teva visita guiada cada dimecres i dissabte a les 10:30 i a les 12:30h. A més, aquest estiu, com a novetat, també podràs visitar-la en el marc de les Nits d'Estiu a les Cases Singulars. Visita La Llotja de Mar els dimecres a les 19h amb música en viu i una copa de vi.

Sabies que...
A la Llotja de Mar s'hi va dur a terme la primera representació d'òpera de la península Ibèrica? La Generalitat li va oferir com a regal de noces a Carles d'Habsburg, el candidat dels Àustria al tron espanyol.

Compra la teva entrada

Més informació a:

 Correu electrònic: osona@cambrabcn.cat
 Web: https://www.cambrabcn.org/on-som/punts-de-servei/vic
 Twitter@CambraOsona
 
AMB EL SUPORT DE
 
 
 

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació