​L'oposició de Vic presenta un recurs contra el pàrquing al parc Maria Àngels Anglada

ERC, Capgirem i PSC emprenen accions legals contra el govern de la ciutat després "d'esgotar la via política"

Regidors de tots els grups de l'oposició de Vic, contra el projecte l'aparcament del parc Maria Àngels Anglada
Regidors de tots els grups de l'oposició de Vic, contra el projecte l'aparcament del parc Maria Àngels Anglada | Josep M. Montaner
03 de juny del 2021
Actualitzat a les 15:15h
La venda del Seminari Vell de Vic i la construcció del pàrquing al parc de Maria Àngels Anglada segueix portant cua. Els partits de l'oposició han presentat un recurs judicial al Tribunal Català de Contractes del sector públic contra el procés de l'aparcament. En una roda de premsa, aquest dimecres, les tres portaveus dels grups de l'oposició Maria Balasch (ERC), Carla Dinarès (Capgirem Vic) i Carme Tena (PSC) van esgrimir els arguments que els han portat a emprendre aquestes accions legals en una roda de premsa.

La republicana Maria Balasch recordava que aquest procés tenia "greus irregularitats" i que l'interès de l'aparcament "només era de Can Bayés", l'empresa que ha comprat el Seminari Vell. "S'ha vist com la venda de l'edifici i la construcció del pàrquing formen part d'una mateixa operació", deia Balasch, remarcant que "en cap cas" es vol satisfer els interessos municipals.

La cupaire Carla Dinarès exposava les irregularitats, que ja han sorgit amb anterioritat. La regidora reiterava que l'expedient es fonamenta en una necessitat que no existeix; que no hi ha un dèficit d'aparcament a la zona; que l'aparcament faria incrementar el trànsit rodat al casc antic; que el projecte no obeeix un interès públic sinó al de Can Bayés, entre altres. També afegia que quant a factors econòmics "no surt rendible", així com les "elevades possibilitats de trobar restes arqueològiques" o el perjudici que pot provocar al patrimoni municipal del mateix carrer.

Per la seva banda, la socialista Carme Tena, explicava que tots aquests arguments vulneren la Llei de Contracte del Sector Públic. Les al·legacions se sostenen en el fet que la licitació està confeccionada perquè hi participin pocs licitadors; que l'expedient no justifica la necessitat del projecte; així com que no hi consta l'estudi de viabilitat i l'avantprojecte de les obres; i s'estableixen millores al criteri d'adjudicació que no tenen relació directa amb l'objecte del contracte. A més, aquest projecte provocarà "un desvalor no calculat" sobre la finca de propietat municipal, qualificada de bé patrimonial.

La via política i de diàleg, esgotada

La republicana Maria Balasch va exposar que es tracta d'una acció que s'han vist "obligades" a emprendre, davant la manca de diàleg amb el govern de la ciutat i d'actitud "de no escoltar". "Pels canals habituals no ha funcionat", deia. En aquesta línia es pronunciava Dinarès, remarcant que no els ha quedat "altra via".
 

Carla Dinarès, Maria Balasch i Carme Tena, durant la roda de premsa. Foto: Josep M. Montaner


La socialista Tena va apuntar que són "tres partits molt diferents", però "quan hi ha voluntat política i es vol aconseguir una fita, es pot". "Hem decidit treballar col·lectivament no només perquè no es destrueixi el parc, sinó perquè el govern no funcioni a base de clientelisme", afegia Balasch.

D'altra banda, la portaveu d'ERC declarava que aquest recurs també és "una manera de treballar de la ciutat des de l'oposició". En aquest sentit també es pronunciava Tena, explicant que la seva tasca consisteix en vetllar perquè no hi hagi males praxis polítiques del govern. I aquesta operació "no és un cas aïllat, sinó el paradigma d'una manera de procedir". "El govern de la ciutat està més preocupat pels interessos d'uns pocs que pel bé comú", concloïa.

El conflicte no és nou. Els tres partits de l'oposició s'han mostrat contraris a aquests dos projectes en les comissions informatives i les sessions plenàries, en les quals hi han votat en contra. Ara han fet un pas que es preveu que es resolgui en un període de quatre mesos. "En cas que se'ns tombi no és l'única via judicial", apuntava Carla Dinarès. L'impuls d'aquestes accions l'ha tingut l'assemblea de Capgirem i els tres partits estan assessorats per un equip jurídic.

Aquesta acció de tota l'oposició és inèdita en el passat més recent. Només el maig de 2016, els principals partis de l'oposició -ERC i Capgirem Vic- van fer campanya conjuntament per la municipalització de la gestió de l'Atlàntida. Llavors, però, no van aglutinar la resta d'oposició, com Vic Per a Tots.

Arxivat a