Prova pilot a Vic contra la violència masclista

La Diputació de Barcelona instal·larà Punts liles permanents a sis municipis

Punt lila, al mercat setmanal de Berga
Punt lila, al mercat setmanal de Berga | Ajuntament de Berga
Redacció
29 de maig del 2021
La Diputació de Barcelona ha impulsat la creació de la Xarxa de Territoris Lliures de Violències Masclistes. Es tracta d'un projecte transformador de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social que pretén crear, des d'una mirada integral i multidisciplinar, un conjunt de programes, serveis, recursos i actuacions per tal de contribuir a garantir i defensar un dret fonamental com és el de viure una vida lliure de violències masclistes.

L'objectiu d'aquesta xarxa és fomentar la "tolerància 0" davant de qualsevol manifestació de violència masclista, garantir un accés de qualitat i equitatiu als serveis d'atenció a les dones a la província de Barcelona, reforçar la capacitació professional i els recursos oferts des dels serveis d'informació i atenció a les dones i promoure que les violències masclistes es visualitzin de manera transversal en el disseny i la implementació de programes i actuacions des de diferents centres gestors de la corporació.

Els ajuntaments de Barberà del Vallès, Berga, la Garriga, Santa Coloma de Gramenet, Santa Margarida i els Monjos i Vic participaran en una prova pilot que consistirà en la instal·lació de Punts lila en espais de la vida diària i concorreguts (com ara places o mercats) fora de l'horari d'oci nocturn i també promouran la creació d'una xarxa d'equipaments locals, tant públics com privats, que actuïn com a punts d'informació i sensibilització envers les violències masclistes.

El projecte compta amb una prova pilot dissenyada per redefinir i ampliar la filosofia dels "Punts lila" per diversificar la ubicació, el públic i els agents que hi participen per tal de crear una xarxa territorial de municipis lliures de violències masclistes que compti amb recursos i punts de referència en els entorns de la vida quotidiana al municipi, més enllà de les violències sexuals i dels espais públics d'oci.

Els Punts lila estaran dinamitzats per professionals de l'àmbit psicosocioeducatiu que presten serveis educatius i de formació en la prevenció de les violències de gènere i l'assetjament escolar.

Una segona acció de la prova pilot consisteix en cercar equipaments i comerços que vulguin formar part d'una xarxa local per esdevenir punts d'informació i sensibilització sobre les violències masclistes.

Seran punts de suport adherits a la xarxa local de diferents zones dels municipis. El personal d'aquests establiments rebrà formació per fer un acompanyament bàsic i adreçar la persona als serveis d'atenció pertinents. Aquests espais adherits a la xarxa de suport comptaran amb un distintiu que es col·locarà a l'establiment.

La Diputació de Barcelona proporcionarà les carpes, la dinamització i els elements comunicatius de l'activitat dels Punts lila quotidians, així com la formació als equipaments de la xarxa de suport i el material comunicatiu i distintiu pels establiments.  

Punts lila en les festes i espais d'oci nocturn

Des del 2019, la Diputació de Barcelona posa a disposició dels ajuntaments de municipis més petits de 20.000 habitants carpes Punts lila perquè les instal·lin durant el desenvolupament d'activitats d'oci.

Els Punts lila estan destinats a informar, sensibilitzar i prevenir les actituds masclistes i comportaments sexistes que es produeixin en espais públics d'oci i festius (festes majors, festivals, actuacions musicals, oci nocturn...).
 
Arxivat a