28
de maig
del
2021
Actualitzat
a les
11:20h
La presidenta de la Cambra de Barcelona, Mònica Roca i Aparici, s’ha reunit aquest dijous al matí amb el Consell de la Cambra d’Osona, encapçalat pel seu president, Pere Antentas. Durant la trobada, que forma part de la roda de contactes de la presidenta amb les cambres territorials, s’ha donat conèixer com s’està treballant des de la comarca per la recuperació econòmica després de la Covid-19, i quines són les actuals línies d’actuació per donar valor afegit i potenciar el territori.
En aquesta línia, s’ha fet especial menció el paper de la Cambra d'Osona com a agent aglutinador i impulsor de la feina col·lectiva d'administracions, organitzacions empresarials i entitats d'usuaris per fer que el desdoblament de l’R3 sigui una realitat abans de 2030.
Actualment, l’R3 és l’única línia de Rodalies que fa gran part del recorregut per via única. Per aquest motiu, els veïns de la comarca i les persones que fan ús del transport públic per anar a treballar-hi pateixen les conseqüències d'una línia ferroviària deficitària: escassetat de trens, manca de puntualitat i inoperància del sistema.
L'esperada millora de l’R3 servirà per corregir un problema històric i impulsar econòmicament el territori, ja que una bona comunicació fomenta el desenvolupament econòmic, atrau nou talent i impulsa l’accés a la formació dels joves osonencs.
Un rècord històric, exportació a l’exterior
D’altra banda, s’ha fet un balanç dels sectors que generen major ocupació i riquesa a la comarca. En aquest cas, l’economia d’Osona compta amb un important pes del sector agroalimentari, que representa un 21% del seu PIB i ocupa directament a 11.679 persones. Un sector que tot i haver-se vist reforçat per la pandèmia, ja que es tracta d’una activitat econòmica essencial, ha hagut de reinventar-se en termes logístics i trobar nous canals de venda.
És per això que des de la Cambra d’Osona han volgut destacar la resiliència i la força del seu sector alimentari, el qual ha afrontat amb professionalitat la quasi aturada del sector de la restauració i ha aconseguit fer créixer en volum i valor les vendes a l’exterior. En aquest sentit, cal posar en valor que concretament el sector porcí va tancar el 2020 amb un 75% de la producció destinada a l’exportació.
Paral·lelament, la recent aparició de la Pesta Porcina Africana (PPA), una malaltia que només afecta el porc domèstic i al senglar, ha colpejat greument el mercat xinès, la qual cosa ha fet augmentar considerablement les exportacions de les empreses osonenques. Tot i això, la PPA també suposa un risc pel sector carni de la comarca. Per aquest motiu, la Cambra d’Osona vol impulsar la creació d’una Comissió de Treball que escolti i vetlli pels productors alimentaris del territori i que, en casos com aquest, promogui un augment de la bioseguretat, amb reduccions de les poblacions de porcs senglars, controls exhaustius dels transports de bestiar que entren per Catalunya i desinfecció de vehicles, entre d’altres.
Amb les millores previstes de les comunicacions i l’enfortiment del sector agroalimentari, Osona es vol convertir en un destí que capti noves inversions, talent i sigui el bressol de projectes empresarials innovadors. Per fer-ho realitat, la Cambra d’Osona posa a la disposició del teixit empresarial i les entitats de la comarca els seus espais polivalents com és l’emblemàtic Edifici El Sucre amb les sales Sert i Llotja, perquè es puguin realitzar des d’actes, formacions a presentacions de productes.
Consell Assessor de la Cambra d’Osona
El Consell de la Cambra d’Osona està format pel president i empresari Pere Antentas i pels membres vocals: Guillem Soldevila, de Brandyourshoes SL, Joaquim Bosch, de Bosch Consultoria Empresarial SLU, Joaquim Comella, de Casa Riera Ordeix SA, Montse Ayats, d’Eumo Editorial SA, David Burgaya, de TADEM Global Consultants SL, Jordi Vidal, Núria Macià, de Creacció, i Alfred Verdaguer, d’Optica Comas.
En aquesta línia, s’ha fet especial menció el paper de la Cambra d'Osona com a agent aglutinador i impulsor de la feina col·lectiva d'administracions, organitzacions empresarials i entitats d'usuaris per fer que el desdoblament de l’R3 sigui una realitat abans de 2030.
Actualment, l’R3 és l’única línia de Rodalies que fa gran part del recorregut per via única. Per aquest motiu, els veïns de la comarca i les persones que fan ús del transport públic per anar a treballar-hi pateixen les conseqüències d'una línia ferroviària deficitària: escassetat de trens, manca de puntualitat i inoperància del sistema.
L'esperada millora de l’R3 servirà per corregir un problema històric i impulsar econòmicament el territori, ja que una bona comunicació fomenta el desenvolupament econòmic, atrau nou talent i impulsa l’accés a la formació dels joves osonencs.
Un rècord històric, exportació a l’exterior
D’altra banda, s’ha fet un balanç dels sectors que generen major ocupació i riquesa a la comarca. En aquest cas, l’economia d’Osona compta amb un important pes del sector agroalimentari, que representa un 21% del seu PIB i ocupa directament a 11.679 persones. Un sector que tot i haver-se vist reforçat per la pandèmia, ja que es tracta d’una activitat econòmica essencial, ha hagut de reinventar-se en termes logístics i trobar nous canals de venda.
És per això que des de la Cambra d’Osona han volgut destacar la resiliència i la força del seu sector alimentari, el qual ha afrontat amb professionalitat la quasi aturada del sector de la restauració i ha aconseguit fer créixer en volum i valor les vendes a l’exterior. En aquest sentit, cal posar en valor que concretament el sector porcí va tancar el 2020 amb un 75% de la producció destinada a l’exportació.
Trobada de la Cambra d'Osona, aquest dijous. Foto: Cambra de Comerç
Paral·lelament, la recent aparició de la Pesta Porcina Africana (PPA), una malaltia que només afecta el porc domèstic i al senglar, ha colpejat greument el mercat xinès, la qual cosa ha fet augmentar considerablement les exportacions de les empreses osonenques. Tot i això, la PPA també suposa un risc pel sector carni de la comarca. Per aquest motiu, la Cambra d’Osona vol impulsar la creació d’una Comissió de Treball que escolti i vetlli pels productors alimentaris del territori i que, en casos com aquest, promogui un augment de la bioseguretat, amb reduccions de les poblacions de porcs senglars, controls exhaustius dels transports de bestiar que entren per Catalunya i desinfecció de vehicles, entre d’altres.
Amb les millores previstes de les comunicacions i l’enfortiment del sector agroalimentari, Osona es vol convertir en un destí que capti noves inversions, talent i sigui el bressol de projectes empresarials innovadors. Per fer-ho realitat, la Cambra d’Osona posa a la disposició del teixit empresarial i les entitats de la comarca els seus espais polivalents com és l’emblemàtic Edifici El Sucre amb les sales Sert i Llotja, perquè es puguin realitzar des d’actes, formacions a presentacions de productes.
Consell Assessor de la Cambra d’Osona
El Consell de la Cambra d’Osona està format pel president i empresari Pere Antentas i pels membres vocals: Guillem Soldevila, de Brandyourshoes SL, Joaquim Bosch, de Bosch Consultoria Empresarial SLU, Joaquim Comella, de Casa Riera Ordeix SA, Montse Ayats, d’Eumo Editorial SA, David Burgaya, de TADEM Global Consultants SL, Jordi Vidal, Núria Macià, de Creacció, i Alfred Verdaguer, d’Optica Comas.