La Universitat d'Estiu de la UVic-UCC commemora els 25 anys amb Isona Passola

El programa ofereix 31 formacions des d'ara i fins al juliol, tant presencials, com en línia i també format híbrid

Isona Passola, en una foto d'arxiu
Isona Passola, en una foto d'arxiu | Adrià Costa
Redacció
26 de maig del 2021
Actualitzat a les 11:36h
La Universitat d’Estiu de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) commemora aquest curs la seva 25a edició, una celebració posposada l’any passat a causa de la pandèmia per Covid-19. En total, en aquest 26è curs de la Universitat d’Estiu s’oferiran 31 formacions, des d’ara i fins al mes de juliol, tant presencials, com en línia i també format híbrid, que es complementaran amb les propostes culturals i lúdiques de la Plataforma cultural.

En l'acte inaugural, el 3 de juny, es retrà homenatge a la cineasta Isona Passola. Els detalls s’han presentat aquest dimarts al claustre de la Casa de Convalescència de Vic, seu del Rectorat.

Precisament, un dels actes que es va haver d’anul·lar a causa del confinament de l'any passat va ser el tradicional homenatge a la persona o entitat de l’àmbit territorial que ha destacat per la seva aportació al millorament de la societat. “Estava previst homenatjar Isona Passola dins el 25è aniversari i li vam haver de demanar que esperés un any”, ha afirmat el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños. El reconeixement a la la productora, guionista i directora de cinema, que havia estat docent de la UVic, rebrà serà el 3 de juny al vespre durant la inauguració de la nova edició de la Universitat d'Estiu.

Enguany s’han programat 31 formacions que es faran en part presencial, en línia o híbrides per les restriccions de la Covid-19. Estan repartides en els àmbits de la salut i el benestar social; educació i societat; empresa i comunicació; ciències, tecnologia i enginyeries; i llengües i traducció. La directora del Centre Internacional de Formació Contínua i de la Universitat d’Estiu, Montserrat Fontarnau, n'ha donat els detalls.

En l’àmbit de la salut destaquen algunes formacions relacionades amb fets sobrevinguts a causa de la Covid, com ara el curs "La gestió d’emocions en els serveis sociosanitaris", mentre que en l’àmbit d’educació i societat destaca la represa presencial de l’Escola de Literatura Infantil i Juvenil de Montserrat que, amb el títol "Els llibres que tinc a les mans reflecteixen la meva realitat", tractaran durant dos dies sobre literatura i la inclusió. També tindrà lloc una nova jornada sobre art i cultura religiosa, dedicada en aquesta ocasió a l’ortodòxia i l’heretgia en l’Edat Mitjana. Aquesta activitat s’organitza conjuntament amb l'Institut Superior de Ciències Religioses de Vic (ISCRVic), amb la col·laboració del Museu Episcopal de Vic (MEV) i el suport de la Direcció General d'Afers Religiosos.

En l’àmbit de Ciència i Tecnologia es portarà a terme la 3a edició del "Curs d’Introducció a les principals tecnologies d’elaboració de formatges al Lluçanès", en col·laboració amb el Consorci del Lluçanès, la part pràctica del qual es realitzarà al nou obrador comunitari d’Alpens. També destaca un curs de tècniques de mostreig marí i terrestre que durà la Universitat d’Estiu fins a l’Estartit. I en l’àmbit d’empresa i comunicació hi ha previstos, entre d’altres, el curs "Infografies. Eines per donar un toc de distinció a la teva feina", i el programa en anglès "Marketing & Business 4.0", una experiència internacional sense sortir de Catalunya en què "l’alumnat compartirà aules i activitat amb estudiants d’altres universitats europees".
 

Presentació de la Universitat d'Estiu. Foto: ACN


En l’àmbit de llengües tant l’Escola d’Idiomes del Campus Vic com del Campus Manresa, han programat cursos a través de videoconferència, en plataforma en línia i intensius d’anglès, alemany, francès i espanyol.

Un quart de segle d’activitats

Durant aquest primer quart de segle, la Universitat d’Estiu ha organitzat uns 540 cursos als quals han assistit uns 15.000 estudiants, i ha tingut presència en 48 municipis de 15 comarques diferents.

És aquesta voluntat d’extensió territorial, que el rector ha definit com una de les seves principals virtuts. "La Universitat d’Estiu va néixer per tal que la formació i la cultura estiguin a l'abast del major nombre de persones, amb la major extensió territorial possible i per a totes les edats", ha dit.

Plataforma cultural

Per la seva banda, la directora de l’Oficina Cultural de la UVic i coordinadora de la Plataforma Cultural, Montse Simon, ha dividit la programació cultural i lúdica vinculada a la Universitat d’Estiu en tres grans blocs: en primer lloc “les activitats institucionals i pròpies de la Universitat”. Aquestes tenen en l’homenatge a Isona Passola, obert a tota la ciutadania, l’eix central, però inclouen moltes altres propostes, com l’exposició "Afrontant reptes globals. Els objectius de desenvolupament sostenible a la UVic-UCC"; el concert de l’Orquestra Inclusiva, una nova edició de "Lectures en conversa", aquest cop amb els autors del llibre d’Eumo Des de la graderia, o una mostra d’homenatge a l’artista Aina Roca. En el marc de l’Aula d’Extensió Universitària Gent Gran d’Osona, s’ha organitzat la conferència “100 anys de meteorologia oficial a Catalunya”, a càrrec de Francesc Mauri, i un concert de Marta i Guillem Roma.

En segon lloc i “amb la voluntat d’obrir el coneixement de la Universitat a la ciutat i treballar amb les entitats”, la Plataforma Cultural s’alia de nou amb propostes com ara Cineclub Vic, les Nits de Cinema Oriental, l’Ateneu i, per primera vegada, amb el Teatre Atlàntida, amb la proposta “Escena singular”.

I finalment, se segueix apostant per seguir creixent pel territori i l’oferta cultural arribarà a altres municipis amb iniciatives com el cicle de conferències "Dones de ciència", on quatre investigadores de la UVic-UCC presenten les seves recerques en quatre poblacions: Pilar Godayol a Olot, Marina Geli a Manresa, Marta Rivera a Manlleu i Anna Pérez-Quintana a Granollers. També tindrà lloc la 18a edició dels Tallers Musicals d’Avinyó. “Pràcticament la meitat de les activitats de la Plataforma cultural es fan en municipis de l'entorn”, ha conclòs Simón.

- Consulteu aquí totes les activitats 
Arxivat a