Per què a la majoria de municipis d'Osona és festiu aquest dilluns?

Tot i tenir un rerefons religiós, la Segona Pasqua pot tenir l'origen històric al món agrari

Osona gaudeix d'un cap de setmana de tres dies
Osona gaudeix d'un cap de setmana de tres dies | Emili Vilamala
Osona.com
24 de maig del 2021
Actualitzat a les 9:55h
Aquest dilluns 24 de maig és festiu a molts municipis de Catalunya perquè se celebra la Segona Pasqua. Una festa que també es coneix com a Pasqua Granada i que està declarada als calendaris laborals de diversos municipis catalans, entre els quals la majoria d'Osona com Vic, Manlleu, Torelló i Tona, entre molts altres.

Però, què se celebra realment? Tot i que té un rerefons religiós, perquè sempre és el cinquantè dia després del Diumenge de Resurrecció, es considera que l'origen de la celebració pot ser més antic i estar vinculat al món agrari, com a agraïment per la collita obtinguda durant la temporada.

La Segona Pasqua és una festa d'elecció municipal i hi ha localitats catalanes que la celebren cada any. És el cas del Barcelonès, on tots cinc municipis -Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Badalona i Santa Coloma de Gramenet- gaudiran d'un cap de setmana llarg.

Molts municipis del Baix Llobregat, del Vallès Oriental, del Vallès Occidental i del Maresme també se sumen a la celebració. Fora de l'àrea metropolitana hi ha comarques com el Baix Ebre, el Baix i l'Alt Empordà i Osona en què alguns dels municipis tenen marcat aquest 24 de maig com a festiu.