Català

Parelles lingüístiques a Osona: presencials com sempre i ara també virtuals

La pandèmia impulsa les parelles que aprenen català en línia: a Osona es tripliquen en un any

per Redacció, 24 de maig de 2021 a les 09:40 |
Maria Dolors Vall i Claudine Nemer són parella lingüística | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de maig de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La pandèmia i les restriccions no han disminuït les ganes d'aprendre català amb les parelles lingüístiques. Un programa que es va posar en marxa el 2003 amb el Voluntariat per la Llengua i que ha vist com la Covid-19 els ha ajudat a consolidar el format en línia, una modalitat que fins ara era molt residual. En un any, però, les parelles d'aquesta modalitat s'han multiplicat per tres a Osona i per vuit al conjunt del país. Una realitat que ha permès que el programa arribi a nous públics, com ara persones que viuen fora de Catalunya. És el cas de Xavi Díaz de Jaén que porta tres anys estudiant català de forma autodidacta. Des de la Covid-19 que queda per videoconferència amb Jesús Martín de Vic per practicar.

L'andalús Xavi Díaz i l'osonenc Jesús Martín són parella lingüística des de fa quinze mesos. De fet, van començar durant l'inici de la pandèmia i estan encantats d'haver-se conegut. Asseguren que la xerrada setmanal que tenen és un plaer. "En Xavi és un fenomen", afirma Martín a l'ACN durant una videoconferència, on també està connectada la seva parella lingüística. Per aquest vigatà li sembla extraordinari que una persona de Jaén hagi après tot el que sap ell de forma autodidacta.


Martín recorda que un dia li va fer molta gràcia perquè li va dir que volia practicar el català perquè "si no, tot el que havia après no se n'anés en orris". I que quan li va dir que era una expressió poc habitual, ell li va respondre que ho havia sentit en un debat a la ràdio.

I és que per Xavi Díaz, professor d'universitat de llengua anglesa, aprendre català ha estat una cosa natural, segons ell mateix explica, motivada pel simple fet que és una llengua i una cultura que li agraden. "Mai he viscut a Catalunya ni als Països Catalans i el fet de ser gallec també fa que compartim (amb el català) la situació d'una llengua que està constantment defensant el seu espai davant una altra llengua més poderosa". Fa tres anys va començar a seguir mitjans de comunicació en català i, després, va decidir fer un pas més i participar en el programa de Voluntariat per la Llengua. "No conec a ningú que parli català a Jaén i l'única opció era fer-ho virtual", admet.


Tots dos estan encantats amb l'experiència i afirmen que gaudeixen molt de les converses que tenen. Asseguren que ja els va bé el format en línia. Tot i això, Martín –comptable de professió- també admet que, si el seu company no estigués a Jaén, també voldria parlar amb ell en persona. "Presencialment és més humà però de forma telemàtica també és molt útil però més freda", afegeix. Díaz s'ha tret el nivell C1 de català. "Jo crec que el suspendria", diu somrient el vigatà.
 

Xavi Díaz i Jesús Martín són parella lingüística vritual. Foto: ACN


Tornar-se a trobar i deixar la pantalla

Al programa, també hi ha qui tenia ganes de poder tornar a fer les trobades presencials. És el cas de Maria Dolors Vall, de Vic, i Claudine Nemer, també de Vic i procedent de França. Totes dues són jubilades i van conèixer-se durant unes classes de reforç de lectura. Aquest maig han començat a trobar-se de nou de forma presencial en un parc i mantenint les distàncies i la mascareta posada. Expliquen que fins ara han mantingut el contacte per pantalla però que ja desitjaven tornar a quedar en persona. "És completament diferent; és com artificial, a la gent les has de sentir al costat, no els sents vius quan els veus per una pantalla", afirma Vall, que porta més de set anys de voluntària.

El mateix li passa a Nemer, que explica que prefereix el contacte en persona. "No em sento bé davant de l'ordinador, per mi és millor en persona", afegeix. Està encantada amb el programa de voluntariat perquè li ha permès aprendre català i, a més a més, fer noves amistats i fer activitats plegades. Han passat a ser amigues i la pandèmia no ha impedit que perdessin el contacte. Parlaven un cop per setmana per videoconferència amb el mòbil i ara aposten per tornar al presencial.

Aquesta parella segueix el programa a Osona, on com passa a la resta de Catalunya, creuen que podran recuperar la presencialitat de bona part de la programació a partir del setembre. Mentrestant, recorden que qui vulgui fer trobades en persona han de seguir les indicacions. "Els diem que sí però complint rigorosament totes les normes: quedar a fora, amb mascareta i distància", detalla una de les dinamitzadores del programa al Centre de Normalització Lingüística d'Osona, Gemma Baladas.
 

Gemma Baladas i Judith Vidal, dinamitzadores del programa de Voluntariat per la Llengua d'Osona. Foto: ACN


Tot i les reticències a les pantalles de bona part dels participants, afirma que els ha sorprès l'"entusiasme" i les "ganes" de continuar aprenent català, fins i tot més enllà de les fronteres. "Hi ha voluntaris o aprenents que s'han enganxat al programa virtual perquè ha conegut algú molt interessant des de l'altre punta de món", com ara Miami, explica l'altra dinamitzadora del programa, Judith Vidal. No té cap dubte que la virtualitat del programa anirà en augment o que es combinaran les dues fórmules. I la prova és que, respecte el 2019, les parelles virtuals s'han triplicat a Osona. "Jo em pensava que seria més freda i que no continuaria però la veritat és que s'ha creat igualment un vincle entre les persones participants i ho valorem molt positivament", afegeix Vidal.


 

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Arxivat a:
Societat, llengua, català
Participació