​Acord a Torelló entre ERC i la CUP per impulsar dos projectes

Ambdues formacions descarten fer un govern de coalició, però no descarten arribar a altres acords puntuals

Marçal Ortuño i Francesc Manrique, en una imatge d'arxiu
Marçal Ortuño i Francesc Manrique, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
21 de maig del 2021
Actualitzat a les 14:02h
ERC-Junts Per Torelló, l'equip de govern al municipi, i la CUP Torelló-Som Poble han tancat un acord de col·laboració aquesta setmana. En el pacte, les dues formacions -7 regidors ERC i 5 CUP- es comprometen a tirar endavant dos projectes conjuntament: l'espai dona i el projecte del Centre Cultural el Club. I això també obre pas a noves enteses en el que queda de mandat.

"L'acord no recull un 'sí' incondicional de la CUP al govern", diu l'alcalde Marçal Ortuño a Osona.com, però destaca que els projectes van lligats a la part d'inversions dels pressupostos dels dos propers anys. Per la seva banda, el portaveu de la CUP Cesc Manrique afirma que "facilitarien els pressupostos si els dos projectes hi són ben recollits, però no és una cosa a canvi de l'altra". En tot cas, ambdues formacions treballaran per aprovar de forma conjunta els pressupostos i ordenances del 2022 i 2023.

El projecte del Centre Cultural El Club és el que està més avançat. L'alcalde explica que aglutinarà diversos usos com l'Escola d'Arts Plàstiques, l'Escola de Música, espais per a tallers, espais per assaigs i una sala polivalent, entre altres. Quan s'hagi superat la fase del concurs d'idees pel projecte, ambdues formacions treballaran conjuntament. Cesc Manrique, portaveu de la CUP, admet que preferien que s'englobés l'escola de música i la d'arts plàstiques al Museu de la Torneria, però finalment "els usos que s'imaginaven s'han traslladat a l'espai que ERC volia [el nou centre]".

D'altra banda, l'acord també contempla la creació d'un espai dona. Aquesta iniciativa és la que està més a les beceroles -encara no hi ha partida pressupostària- i per tant s'ha de crear un grup de treball amb dos membres de cada grup i que s'anirà reunint per definir el projecte, la seva assignació pressupostària i els passos a seguir. La CUP la portava al seu programa i ERC l'ha incorporat. "Més enllà de com se l'ha imaginat la CUP, s'ha de començar de zero", explica Manrique, mentre Ortuño destaca que d'aquesta manera es reforcen "les polítiques d'igualtat i feminisme" al municipi.

Govern en minoria i amb acords puntuals

Ambdós representants polítics expliquen que estan oberts a arribar a més acords, tot i que descarten fer un govern de coalició. Des de la CUP "hi ha la voluntat d'arribar a més acords en el que queda de mandat", diu Manrique, afegint que "no s'ha de forçar la màquina", sinó que cal treballar "mica en mica".

D'altra banda, Ortuño remarca que aquest pacte amb els anticapitalistes no invalida l'acord amb el qual es va arribar amb el PSC. En aquest sentit, explica que "governar amb minoria, obliga a buscar més complicitats", és a dir, buscar acords puntuals. Poc després de les eleccions municipals, la CUP ja es va oferir per entrar al govern i ERC ho va descartar. Per tot això, Ortuño remarca que la formula actual "és viable". "Així vam llegir els resultats electorals", apunta l'alcalde.

Preguntat sobre si preveu cap pacte amb JxCat, Ortuño destaca que mentre la relació amb la CUP ha estat contínua, malgrat alts i baixos, amb els postconvergents "és difícil teixir complicitats". "Tant de bo hi hagués un canvi", conclou.

Arxivat a