Restauren les escales de Foquers a Tavèrnoles

S'ha limitat l'accés a persones a peu per conservar aquest element patrimonial

 També s'ha restringit l'accés a les escales de Foquers a Tavèrnoles
També s'ha restringit l'accés a les escales de Foquers a Tavèrnoles | Espai Natural Guilleries-Savassona
Osona.com
26 de maig del 2021
Aquest maig, l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona ha executat treballs de restauració a les escales del camí ral de Tavèrnoles a Folgueroles, conegudes com les escales de Foquers. Tal com explica l'espai natrual, els treballs, executats pel TAC Osona per un import de 2.619,47 euros, han consistit a fixar les pedres que es movien, s'ha retirat la terra acumulada i s'han realitzat trenques amb elements naturals per evacuar l'aigua que hi baixa quan plou.

D'altra banda, s'hi han instal·lat tanques per tal que no hi accedeixin motos -per llei està prohibit- i s'ha regulat la circulació de bicicletes en el tram de les escales. En aquest cas, se'ls demana que utilitzin camins alternatius. Per afavorir la conservació d'aquest element patrimonial, el pas per les escales s'ha limitat a les persones a peu.

Les escales de Foquers són part del camí entre Folgueroles i Tavèrnoles. Estan formades per un llarg tram de més de tres-cents esglaons irregulars de pedra, amb un desnivell de gairebé 50 m. El primer tram és el més llarg i antic i presenta 286 esglaons. El segon tram va ser construït poc temps després que l'anterior i uneix la casa de Foquers amb la font, el safareig i la bassa.

L'obra va ser iniciativa de l'antic jutge de pau de Tavèrnoles, Pere Verdaguer, en adonar-se de la perillositat del pendent d'aquest tram del camí quan un dia, després d'unes pluges intenses, hi va caure el rector de Folgueroles. Les escales van ser construïdes pels veïns del Jutglar i, actualment, és un indret molt conegut i concorregut per on passen alguns itineraris per fer a peu.