Cap de setmana de Lactium a Vic

La festa del formatge català aplegarà una quarantena de productors al parc Jaume Balmes

Redacció
21 de maig del 2021
Actualitzat a les 10:18h
Lactium torna a Vic després d'un any d'absència
Lactium torna a Vic després d'un any d'absència | Bernat Cedó
Cap de setmana de Lactium a Vic. El parc Jaume Balmes acull aquest dissabte i diumenge la tretzena edició de la festa del formatge català. L'escenari s'adapta a la pandèmia amb una ampliació de l'espai així com el control d'aforament, entre altres mesures. El Lactium, després d'un any absència, es manté com una iniciativa conjunta de l'Ajuntament de Vic i de l'Associació de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà (ACREFA).

Una quarantena de formatgers d'arreu del país
El Lactium 2021 converteix Vic aquest cap de setmana en la capital catalana del formatge artesà. Aplegarà una quarantena de productors d'arreu del país que posaran a la venda unes 250 referències. “Els tres eixos que fonamenten el Lactium d'enguany són la seguretat, l'adaptabilitat i la sostenibilitat", explica Isaac Gelabert, director del certamen.

A banda de l'ampliació de l'espai i el control de l'aforament, el gran canvi vinculat a la pandèmia ha afectat el concurs. Ha passat de fer-se íntegrament a Vic coincidint amb la mostra, a descentralitzar el tast i les deliberacions dels formatges participants en nou sessions arreu del país. Natàlia Nicolau, directora del Concurs Lactium, explica com s'ha viscut el canvi de format en aquesta entrevista.

D'aquests tastos n'han sortit els guanyadors de les 13 categories així com el guardó al Millor Formatge Català Lactium 2021. A més, s'estrena el Premi Formatgeria Sostenible Lactium, que distingirà el projecte que millor hagi integrat iniciatives i bones pràctiques entorn a la sostenibilitat en els seus processos de producció. 

Els noms dels guanyadors del concurs es donaran a conèixer el dissabte 22, durant la mostra, on també es podrà gaudir de les xerrades del TxisCorner, d'actuacions de música en directe i espectacles familiars i del nou TxisBar, una barra on se serviran fustes de formatges presents a la fira, complementant així la seva proposta lúdica.

Aula del Format on line
L'adaptació online de l'Aula del Formatge Bonpreu-Esclat és una altra novetat d'aquesta 13a edició. Amb un programa compost per tres sessions, els dies 15, 22 i 29 de maig, l'Aula del Formatge Bonpreu-Esclat manté el seu esperit de divulgació i de coneixement a través del tast de formatges, adaptant el seu format al marc digital i permetent gaudir de les seves activitats i del tast de formatges des de casa.