Agenda d'activitats per celebrar el Dia dels Museus a Osona

El programa s'allargarà fins al 23 de maig

Presentació al Museu de l'Esquerda
Presentació al Museu de l'Esquerda | CCO
Redacció
14 de maig del 2021
Actualitzat a les 14:41h
Osona tornarà a celebrar el Dia Internacional dels Museus, amb activitats diverses, del 15 al 23 de maig. L’acte de presentació del programa es va fer el passat divendres al Museu Arqueològic de l’Esquerda. Consulteu aquí totes les activitats. 

En la seva intervenció, Roger Canadell, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Roda de Ter, va posar de manifest la necessitat de celebrar dies com aquest, "celebrar és bo i és oportú", una manera de donar visibilitat els museus i apropar-los a la gent. També va parlar de la dificultat de gestionar els museus durant aquest últim any, durant el qual s’ha analitzat “què oferim i cap on volem anar, treballant amb sostenibilitat, digitalització i sobretot en coordinació amb la resta de museus més pròxims”. Finalment va convidar la ciutadania a visitar els museus, com un espai d'aprenentatge, vivència i emocions. 

Maria Ocaña, directora de l'Esquerda, Museu Arqueològic, va explicar la il·lusió de poder presentar el museu en un dia com aquest. La presentació del Dia Internacional dels Museus a Osona de forma anual tenia lloc en un dels museus que presentaven alguna novetat, l'any passat era el torn del museu, inaugurat el 2019, però no va poder ser, així que ha tocat aquest 2021. Seguint l'eslògan de la campanya, "El futur dels museus: recuperar i tornar a imaginar" va remarcar el repte que tenen els museus de recuperar el patrimoni, però també reinventar-se i més en temps de pandèmia per "estar oberts, malgrat estar tancats". Per acabar, va emfatitzar la importància de treballar en xarxa i fent valdre el fet de disposar del Museu del Ter com a museu de suport territorial. 

Núria Arau, consellera de Cultura del Consell Comarcal d'Osona, va intervenir per agrair la participació de tots els museus i la tasca feta durant aquest darrer any, així com la importància de recuperar l'activitat del Consell Assessor de Museus d'Osona i sumar en el Dia Internacional dels Museus, una edició marcada per tres línies. Primerament tornar a apropar els museus a les persones, oferint la possibilitat de gaudir d'oci cultural de qualitat. D’altra banda, sota el nom "Donem la benvinguda a la gent gran", es convida aquest col·lectiu a retornar als museus després d'un any el qual han patit moltes limitacions i patiment. Finalment, "ODS, Joves i Museus" posant sobre la taula l'important paper que juguen els museus en el futur de les nostres societats, amb la gent jove al capdavant d'un futur responsable i sostenible, també en àmbit cultural. 

Àlex Montanyà, conseller delegat de Turisme del Consell Comarcal d'Osona, per la seva part va exposar la tasca d'Osona Turisme, acompanyant els “museus excepcionals” de la comarca, complementant-los amb l’oferta d'activitats a la natura, pobles amb personalitat i insistint en aquesta tasca d'ampliar el coneixement a petits i grans, turistes i residents i va convidar a tothom a participar de les jornades.