Cultura

​El projecte educatiu Art i Escola celebra una dècada amb exposicions, un seminari i una publicació

Prop de 30.000 alumnes de 73 centres educatius de diferents comarques hi han participat al llarg d'aquest temps

per Osona.com, 12 de maig de 2021 a les 08:55 |
Els impulsors a l'exposició que recull els treballs d'aquest curs | ACN
Art i Escola, el projecte educatiu pioner impulsat per l'ACVic. Centre d'Arts Contemporànies i el Centre de Recursos d'Osona, celebra aquest 2021 els seus deu anys de vida. Prop de 30.000 alumnes de 73 centres educatius de diferents comarques hi han participat al llarg d'aquest temps. Per commemorar l'efemèride, els impulsors han programat tot un seguit d'activitats, entre les quals destaca una mostra que reunirà a deu artistes de renom que englobaran les diferents temàtiques que s'han tractat durant la darrera dècada. També hi haurà un seminari de formació per a docents i una publicació. Aquest dijous s'inaugura la mostra d'enguany, en la que hi participen 21 centres i que té "el joc" com a protagonista.

Els impulsors del projecte han volgut fer balanç d'aquesta primera dècada. Anton Granero, director d'ACVic, ha recordat el paper transformador d'una proposta que ha permès arribar a un total de 23.253 alumnes en 10 anys. També David Sagalès, del Centre de Recursos Pedagògics d'Osona, ha posat de manifest que la clau és que es tracta d'una aposta per introduir l'art a les aules "com un llenguatge de comunicació". Per la seva part, la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Vic, Susagna Roura, ha incidit en el seu caràcter "pioner" i ha destacat com a través de l'art es dona "eines als alumnes per la vida".


Amb motiu del desè aniversari, els impulsors han previst activitats especials per a les properes setmanes. Destaca la mostra Complicitats, que es podrà visitar del 21 de maig fins al 27 de juny al Temple Romà de Vic. Segons ha explicat el seu comissari, el crític d'art Miquel Bardagil, aplegarà obres de deu artistes de renom, com són Francesc Abad, Ana Álvarez-Errecalde, Ferran Blancafort, Recetas Urbanas / Santiago Cirugeda, Carme Colell, Toni Ferron, Joan Fontcuberta, Jo Milne, Tere Recarens i Jorge Yeregui. Cadascun d'ells, ha detallat Bardagil, aprofundirà des de la seva pròpia mirada en les temàtiques que s'han anat escollint a les aules al llarg d'aquests deu anys. Així, hi estarà present l'entorn, el temps, la xarxa, la llum, el buit, el caos, el tabú, el refugi, la ficció i el tema d'enguany: el joc.

En paral·lel, amb motiu de l'aniversari, s'ha realitzat una publicació de la trajectòria del projecte, amb les visions de les persones implicades al llarg de la dècada.


Els nous actes se sumen als ja realitzats: un seminari de formació per a docents i la mostra Goula, projecte d'art, joc i memòria de Montsita Rierola i Jordi Lafon.

El joc protagonista d'aquest 2021

La presentació dels actes del desè aniversari coincideix amb la inauguració de la tradicional mostra dels treballs que han fet els centres aquest curs. Després que l'any passat, a causa de la pandèmia, s'hagués de substituir l'exposició per un vídeo, enguany tindrà el joc com a protagonista.

Aquest curs ha comptat amb la participació de 21 centres d'Osona, el Moianès i el Ripollès, que han experimentat amb la pintura, la fotografia, l'acció performativa i el vídeo. Així, segons ha explicat el seu comissari, Toni Garcia, repartida en dues sales i amb un petit a les portes de l'ACVic, s'hi podran veure des de jocs inventats a una acció expressiva amb pintura. A més s'entregarà als assistents un fulletó amb un codi Qr perquè pugui el complet dels treballs, ja que només se n'han seleccionat uns quants. Arrencarà aquest dijous i es podrà veure fins al 25 de juliol.


 

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació