​Contenidors habilitats per a gats a Torelló

L'Ajuntament impulsa un projecte que equipa quatre contenidors com a refugi per a aquests animals

Un dels contenidors habilitats per als gats a Torelló.
Un dels contenidors habilitats per als gats a Torelló. | Aj. de Torelló
Osona.com
07 de maig del 2021
L'Ajuntament de Torelló ha habilitat, en diferents punts de la població, quatre contenidors per al control i alimentació de colònies de gats. Tal com explica l'Ajuntament en una nota, el projecte consisteix a reutilitzar contenidors en desús i equipar-los per allotjar-hi aquests animals, tenir-ne cura i controlar la seva alimentació. 

Com a prova pilot, s'han instal·lat quatre contenidors com a refugis dels gats urbans als punts on hi ha les colònies que, per la seva ubicació, són de més difícil gestió. Estan ubicats a l'aparcament de l'Arxiu Municipal, a la ronda del Puig, al carrer Ausiàs March i al carrer Damians. Properament, aquesta iniciativa es completarà amb dos contenidors més en altres punts on hi ha localitzades colònies de gats.

Els contenidors estan adaptats  amb dues obertures, una pels gats i l'altra per les persones cuidadores. Estan pensats com una casa pels gats, on els animals estaran més confortables i protegits, alhora que permeten tenir un espai i un entorn nets. Les persones voluntàries disposen de clau i tenen cura de la instal·lació.
 

Durant la presentació dels contenidors habilitats per a gats a Torelló Foto: Aj. de Torelló


Trobar l'equilibri

Les colònies controlades a les zones urbanes consisteixen en un grup de gats esterilitzats que conviuen en un espai públic. Els animals són alimentats amb pinso sec i aigua per evitar la presència d’aliment orgànic a la via pública.  L'objectiu de les colònies és tenir controlats els gats en un punt concret, per trobar un equilibri entre les persones, els animals i l’entorn. Per això és important que no se'ls alimenti fora de les zones controlades, per tal que els animals s’acostumin a menjar pinso sec en els punts d’alimentació establerts.

Una colònia de gats ben gestionada comporta beneficis com ara el control de les rates a la zona; la desaparició de les olors, baralles i crits propis de les èpoques de zel; el control de la natalitat per evitar l’augment del nombre d'exemplars de la colònia mitjançant l’esterilització; la millora del seu estat sanitari (animals sans que no transmeten malalties); el manteniment de la zona d’alimentació neta, gràcies al subministrament de pinso sec; i la reducció del nombre de gats a les colònies.

Aquest és un projecte d’economia circular i d’aprofitament de recursos, per a dignificar l’existència de les colònies de gats de carrer reutilitzant material. La iniciativa se suma a d'altres accions que ja s'han dut a terme, com ara identificar els gats abandonats, fer-los una revisió mèdica i esterilitzar-los.
Arxivat a