​Manlleu homenatja als nou deportats al camp nazi de Mauthausen

S'ha col·locat una placa commemorativa als jardins de Can Puget

Durant l'homenatge als manlleuencs deportats als jardins de Can Puget
Durant l'homenatge als manlleuencs deportats als jardins de Can Puget | Museu del Ter
Osona.com
06 de maig del 2021
Actualitzat a la 13:02h
Els nou manlleuencs deportats a Mauthausen ja tenen un espai de record i homenatge al municipi. Aquest dimecres, que va fer 76 anys de l'alliberament per les tropes aliades d'aquest camp de concentració nazi, es va inaugurar un espai de memorial als jardins de Can Puget.

Entre els milers de republicans espanyols van ser deportats a aquest camp de concentració i als seus camps satèl·lits, n'hi havia nou de Manlleu, set dels quals van morir-hi. Així ho recull un treball de recerca d'Imma Domènech i Assumpta Tort publicat pel Museu del Ter. Les historiadores manlleuenques han recuperat la història i l'itinerari que van seguir aquests nou manlleuencs a Mauthausen.

Ara l'Ajuntament de Manlleu els ha dedicat un espai memorial. Es tracta d'una placa commemorativa situada sobre una estructura metàl·lica que simbolitza els barrots dels camps de concentració, vençuts per la memòria i el record, dissenyada per l'arquitecte Enric Gil. Tal com explica l'Ajuntament en una nota, també s'ha previst que en la base d'aquesta instal·lació es puguin ubicar nou Stolpersteine, un per cadascun dels manlleuencs deportats.
 
Els Stolpersteine designen uns petits monuments en forma de llamborda que s'ubiquen a terra, sovint prop d'on van viure les persones recordades. Han estat creats per l'artista alemany Gunter Demnig en memòria de víctimes del nazisme. Se'n troben milers per tot Europa i l'objectiu és que també n'hi hagi en aquest espai memorial.
Arxivat a