La pandèmia augmenta un 91% les consultes per malalties infeccioses a la Catalunya Central

Un estudi de l'ICS constata la baixada de visites de pediatria, medicina general i trauma respecte el 2019

El CAP Osona de Vic
El CAP Osona de Vic | Josep M. Montaner
Osona.com
09 de maig del 2021
Un estudi de l’ICS constata que la pandèmia ha canviat el tipus de consulta a l’atenció primària i ha modificat l'activitat assistencial. El treball ha estat liderat per la Unitat de Recerca i Innovació de l’ICS a la Catalunya Central. Entre les dades més rellevants hi ha que han crescut un 91% les consultes relacionades amb malalties infeccioses i parasitàries, passant de 52.220 diagnòstics el 2019 a 99.779 el 2020. També han augmentat un 10% les visites d'infermeria. Per contra, han baixat les visites de pediatria i medicina general, així com les de trauma com a conseqüència de les restriccions de mobilitat i la caiguda d'activitat durant el confinament.

La finalitat de l’estudi de recerca ha estat analitzar com ha impactat la pandèmia en l’atenció primària i en la salut de la ciutadania, a través de l’anàlisi dels tipus de consulta que han arribat a l’atenció primària a la Regió Sanitària Catalunya Central abans i després de la Covid-19.

L'estudi constata que la pandèmia va "impactar" en la tasca assistencial i com va obligar a activar consultes telefòniques i a través d’Internet per poder continuar garantint l’atenció a la ciutadania en un moment de màxima alarma sanitària.

Les consultes que menys han rebut els equips de salut d’atenció primària han estat les referents a lesions, cosa que s’atribueix a la reducció dràstica d’accidents ocasionats per la menor mobilitat de la població, i la resta de patologies cròniques com la hipertensió arterial, la diabetis, l’obesitat.

Canvi de tendència

La doctora Anna Forcada, gerent de l’ICS a la Catalunya Central, destaca que els centres d’atenció primària ja estan detectant un repunt de les consultes relacionades amb la resta de malalties, "una tendència positiva que s’atribueix a la campanya de vacunació i a la normalitat que, progressivament, s’està implantant en els equips". Forcada destaca que la ciutadania "ha d’anar perdent la por a acostar-se als centres d’atenció primària" i alerta de l’increment de la simptomatologia relacionada amb l’estat psicoemocional.

Han participat en l’estudi professionals de l’ICS de la Catalunya Central (grup de Promoció de la Salut en l’Àmbit Rural ) Xavier Marín Gomez, Anna Ruiz Comellas i Josep Vidal-Alaball; de l’ICS Metropolitana Nord, Francesc López Seguí, i també investigadors de la Universitat Pompeu Fabra i de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.