1 de 10
Crònica del ple

El projecte de l'aparcament al parc Maria Àngels Anglada de Vic avança sense consens

L'Ajuntament gastarà mig milió d'euros del romanent per reactivar cultura, turisme i esport

L'aparcament soterrat es construirà sota el parc Maria Àngels Anglada | Josep M Montaner
per Carles Fiter, 4 de maig de 2021 a les 08:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de maig de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El ple de l'Ajuntament de Vic d'aquest dilluns va estar marcat pel polèmic aparcament soterrat al parc Maria Àngels Anglada de Vic. El punt per aprovar l'expedient de contractació de la concessió d'obra per la redacció del projecte, així com l'execució, gestió i explotació només va tenir el consens de l'equip de govern (JxCat). Com era d'esperar, els partits de l'oposició, com ja s'havien posicionat anteriorment, van votar-hi en contra.

Durant l'exposició del dictamen, la regidora d'Urbanisme, Fabiana Palmero, explicava, en base un estudi del 2010, que en aquesta zona de la ciutat hi havia un dèficit d'aparcament. Amb el nou pàrquing, es donava "resposta als serveis, comerços i veïns" de la zona. La concessió, plantejada a 30 anys, contempla com a mínim 40 places d'aparcament, deu de les quals han de ser per als veïns o per als treballadors del barri. Palmero destacava que també es podrà veure en temps real si l'aparcament està ple i que hi haurà aparcaments per a bicicletes com per afavorir la mobilitat sostenible.


Des d'ERC, el regidor Roger Mas va criticar un cop més la gestió opaca d'aquest aparcament, que beneficiava a l'empresa privada que havia adquirit el Seminari Vell, és a dir, Can Bayés. El republicà afegia que tampoc resolia el problema d'aparcament al barri vell i denunciava que aquest nou equipament suposaria més trànsit al casc antic.

Per la seva banda, Carla Dinarès, de Capgirem Vic, també va criticar l'opacitat dels dos processos (compra del Seminari Vell i construcció l'aparcament) i va denunciar "el clientelisme" de l'equip de govern. En aquest sentit, criticava que s'han inventat "una necessitat", que només té l'empresa Can Bayés. Finalment, va remarcar que no era "lícit" posar la maquinària pública al servei del sector privat i va avisar que estudiarien emprendre accions legals "per poder parar aquest procés".


Finalment, la regidora socialista Carme Tena va demanar què passaria amb les cinc places que se cedeixen a l'empresa constructora.

La regidora Palmero va contestar a l'oposició que tenien visions diferents de la ciutat, i va remarcar que aquestes obres millorarien "la qualitat de l'espai públic", que permetrien que no s'anés degradant el nucli antic i hi hagués un èxode a fora la ciutat. Sobre les places reservades a l'empresa, va explicar que si es compleixen les deu places per al veïnat, es poden destinar cinc places per a l'empresa.


L'Ajuntament gastarà més romanent

Durant el ple d'aquest dilluns, només van prosperar per unanimitat set dels setze dictàmens que es van presentar. A més del projecte del casc antic, tampoc va aconseguir tot el suport la utilització del romanent. En concret, tal com detallava la regidora d'Hisenda, Núria Homs, es volen fer servir 551.700 euros "per reactivar la ciutat". "Bona part es destinaran per reimpulsar els àmbits de cultura, turisme i esport", deia la regidora, apuntant que eren els que van quedar pendents en la modificació de crèdit del ple de març quan es van rescatar 4,5 milions del romanent.


Per a cultura es destinaran 82.500 euros (30.000 euros dels quals al projecte del so de les cases); a turisme, 75.000 euros per fer una campanya i potenciar la pernoctació a la ciutat; i a esport, 45.000 euros, per crear una nova fira i vincular salut, esport i benestar. També s'usarà el romanent per al condicionament de les Adoberies (200.000 euros), el reforç de seguretat a les comissaries de la Guàrdia Urbana -la vella i la nova al Remei- (100.000), així com un condicionament de l'Anella Verda (35.000).

A diferència del ple de març, quan es va aprovar gastar 4,5 milions d'euros, aquesta vegada només va votar-hi en contra Capgirem Vic. La regidora Susanna Vives exposava que d'aquesta manera no es pal·liava la situació econòmica i, per exemple, no creien necessari invertir 100.000 euros en la seguretat de la Guàrdia Urbana. "No són urgents en plena crisi sanitària", deia, remarcant que es necessitaven ajudes per combatre la situació.

L'alcaldessa Anna Erra va contestar-li que els diners anaven per a la reactivació de la ciutat en àmbits, com la cultura i el turisme, que poden ser beneficiosos i poden atreure a més gent. Pel que fa a la Urbana, apuntava que la nova comissaria donava feina a empreses i alhora reforçava la seguretat, que arran del cas de la comissaria dels Mossos de Vic ha fet "sumar unes exigències". "Totes les iniciatives proposades són per ajudar a tots els sectors", concloïa.

Per contra, un dels dictàmens que sí que va prosperar va ser l'aprovació de subvencions per al foment de l'accessibilitat. Bàsicament, com explicava la regidora Susagna Roura els ajuts seran per col·locar ascensors en edificis antics. També va prosperar per unanimitat el projecte executiu per la instal·lació fotovoltaica d'autoconsum a l'escola Andersen. De fet, en aquest punt el regidor d'ERC Josep Lluís García recordava la contribució del seu partit després d'arribar a un acord amb l'equip de govern als pressupostos per tal que s'apliquin aquestes mesures en edificis municipals.

Sant Jordi la bandera espanyola

Durant el torn de precs i preguntes, la Diada de Sant Jordi va ser un dels punts destacats. Tant ERC com Capgirem van criticar que l'equip de govern no permetés a totes les entitats tenir parada. El republicà Roger Mas va dir que s'hauria d'haver fet "un esforç", ja que per les associacions és un dia "molt important per finançar-se", mentre que la regidora de Capgirem Susanna Vives demanava autocrítica: "Es va provocar allò que es volia evitar", és a dir, "aglomeracions de gent" al centre de la ciutat.

La regidora de Comerç Bet Piella els va contestar que es va acordar que la jornada fos per als professionals de les llibreries i floristeries, dos "gremis molt afectats", durant la pandèmia. "Defensem les entitats, però sobretot el comerç de proximitat", deia Piella, remarcant que "no era un Sant Jordi normal" i que s'havien de seguir unes recomanacions.

Roger Mas va contestar-li que no ho convertís en "un fals dilema". És a dir, que una cosa no era excloent de l'altra, que es pot defensar el comerç local i alhora les entitats. El republicà remarcava que la ciutat és "prou gran" com perquè hi càpiga tothom i va reiterar el greuge que suposava per algunes entitats no poder-hi participar.

L'alcaldessa va tancar el prec remarcant que van haver de prendre decisions i seguir unes directrius, i que van apostar perquè tinguessin parades els floristes, llibretes i entitats del tercer sector. "Tant de bo l'any que ve puguem fer un Sant Jordi normal", va concloure.

D'altra banda, el ple de Vic va coincidir amb la penjada d'una bandera espanyola al balcó principal de l'ajuntament. Des de Capgirem, la regidora Carla Dinarès va demanar a l'alcaldessa desobeir la resolució perquè no volien cap bandera imposada.

Erra va explicar que la interlocutòria demostrava una vegada més "la persecució" a l'independentisme i va demanar "fer front comú". "Segur que serem capaços d'aconseguir la república amb banderes o no", deia l'alcaldessa, agraint també el suport dels portaveus dels grups independentistes abans de començar el ple de maig. 

 

Participació