L'enderroc del segon bloc de Can Garcia avança a bon ritme

Després de retirar la coberta, està previst que cada quinze dies es demoleixi una planta

Una part de l'equip d'enderroc amb Josep Augé explicant el procés actual, aquest dimecres.
Una part de l'equip d'enderroc amb Josep Augé explicant el procés actual, aquest dimecres. | Josep M. Montaner
23 d'abril del 2021
Com diu la dita, "l'experiència és un grau". I en l'enderroc del segon bloc dels pisos de Can Garcia de Manlleu, la coneixença del procés del primer enderroc és un factor molt important. Tal com expliquen els responsables de l'obra, els treballs avancen a bon ritme perquè ja no existeixen les incògnites del primer bloc.

Un accelerador d'aquest procés és l'evacuació de la runa. Això ha suposat un increment en l'agilitat i en la seguretat. Tal com explica l'arquitecte tècnic i director d'obra Josep Augé, en tres punts de l'edifici (el que havien estat els forats dels ascensors) es tira la runa verticalment que va a parar a la planta baixa. "Genera la mínima quantitat de pols a l'exterior", explica, destacant que un cop la runa és a baix es remulla. Després es diposita al solar on hi havia el primer bloc, cosa que també permet treballar millor als operaris.

Una planta cada quinze dies

Després dels tres primers mesos d'obres, fa uns dies es va començar a retirar la coberta de l'edifici. Està previst que cada quinze dies es pugui enderrocar una planta. Fins a la tercera planta els treballs es faran manualment, però quan arribin al tercer pis, es podrà fer amb maquinària, cosa que es podria escurçar només una setmana. "La desconstrucció cada vegada és més segura i les parts més perilloses es fan de forma manual", destaca Augé.

Els responsables de l'obra i municipals no s'aventuren a posar una data de finalització, malgrat que intentaran "reduir el calendari". "Cal ser cauts en donar dates definitives", diu l'alcalde Àlex Garrido, destacant que amb l'experiència i el record de l'enderroc del primer bloc, sembla que el segon "anirà tant o més bé". La previsió és que estiguin enllestides a finals d'estiu.
 

Àlex Garrido i Albert Civit, explicant el procés d'enderroc del segon bloc dels pisos de Can Garcia. Foto: Josep M. Montaner


Cal destacar que, durant aquestes setmanes de treballs, els operaris també han hagut de destinar força temps a la retirada de diversos objectes de mobiliari que van deixar els propietaris (anomenats residus banals), així com de l'amiant. Només ho pot retirar un equip expert. Aquest fibrociment s'ha trobat en baixants, xemeneies i un parell de dipòsits. Tot plegat s'ha allargat dos mesos i mig.

Un projecte que no ha caigut dels plans d'Incasòl

Durant la roda de premsa d'aquest dimecres, el director d'Incasòl, Albert Civit, destacava que "l'enderroc dels pisos de Can Garcia és una de les poques remodelacions del barri que han pogut aguantar durant tot el procés i no han caigut durant el període de crisis". En aquest sentit també posava en valor la inversió que supera els 20 milions d'euros.

D'altra banda, Civit remarcava que "la part social" dels pisos, és a dir, el reallotjament de les famílies, ha estat molt "reeixida". Dels 250 habitatges, 200 estaven habitats i se'n van reallotjar "gairebé el 50%", cosa que suposa 90 famílies.

Què s'hi farà segueix sent una incògnita

Que s'hi farà als solars després de l'enderrocament encara està per determinar. "Ara hem d'acabar l'enderroc i després ja en parlarem", deia Civit, remarcant que "requereix una reflexió acurada. Per la seva banda, l'alcalde afegia que en els propers mesos "cal una programació del barri", i cal tenir en compte alguns dels fons europeus de suport al territori. Garrido també apuntava que la "dinàmica poblacional" ha anat canviat i actualment hi ha una estabilitat que modifica els plantejaments que es podien tenir inicialment.

Dels pisos de Can Garcia només en quedarà els bocins que es van dipositant en forma de runa tractada i convertida en pedretes.

Podeu recuperar l'enderroc del primer bloc en les imatges de continuació:

Arxivat a