Els Rurals denuncien el conegut domador de cavalls Santí Serra pel cas del cangur

Per portar a terme la investigació s'han mobilitzat tres àrees bàsiques de diferents comarques

El  ualabi amagat a sota un vehicle, el passat 12 de febrer a Roda de Ter
El ualabi amagat a sota un vehicle, el passat 12 de febrer a Roda de Ter | Albert Carol
22 d'abril del 2021
Actualitzat a les 15:43h
Els Agents Rurals han denunciat els dos germans de la companyia Sercam Shows, entre els quals el conegut domador de cavalls Santí Serra, per infringir la llei de protecció d'animals en el cas del cangur que es va passejar per Roda de Ter.

Els fets es remunten el passat 12 de febrer, quan es va poder veure un ualabi (un cangur de mida petita) pels carrers del municipi. Llavors, agents de la policia local i veïns de la zona van aconseguir capturar-lo. Els Agents Rurals va arribar instants després i es va obrir una investigació per determinar l'origen de l'animal i, el més important, de qui era.

Tal com ha pogut saber Osona.com, després de diverses diligències els Agents Rurals han interposat dues denúncies als germans que tenen hípiques al municipi osonenc i a Llagostera, al Gironès.

Jaume Torralba, cap regional dels Agents Rurals a la Catalunya Central, explica a Osona.com que a un se l'ha denunciat per no evitar la fugida de l'animal mentre, que a l'altre per no tenir la finca de Llagostera com a nucli zoològic. Malgrat que els Agents Rurals no diu els noms dels responsables, aquest diari ho ha pogut confirmar. De fet, quan va saltar l'alarma del ualabi, ja es va apuntar en aquesta direcció.
 
Ara els dos germans s'enfronten a sancions de 100 a 400 euros, en cas que siguin considerades lleus, o de 401 a 2.000 euros si són greus. De moment, el Departament de Territori i Sostenibilitat obrirà un expedient sancionador i decidirà la gravetat dels fets i l'import final.

Investigació complicada i efectius de tres comarques

En primera instància es va determinar que l'animal havia sortit d'un camió que transportava cavalls a aquesta finca del municipi, procedents de Palma (Mallorca). Les dades corresponents al transport dels cavalls estaven notificades de manera correcta, però no hi constava aquest ualabi en qüestió.

Els Agents Rurals va parlar en dues ocasions amb els responsables de l'hípica i l'empresa de transport, i "cap dels dos en sabia res". "Després de parlar amb veïns de la zona, els fets que se'ns van exposar des de l'hípica no eren veritat i s'estava ocultant informació", diu Torralba, remarcant que "en un inici es va desviar la responsabilitat al transportista dels cavalls".

Tot i això, la pista va venir per les xarxes socials on un dels denunciats va exposar els fets i va desmentir-ho. "Es va centrar la investigació en els ualabis que van aparèixer a les xarxes socials a l'hípica de Llagostera", explica l'agent rural. A partir d'aquesta pista es va poder fer el relat real de la història.

Les femelles de ualabi a Vallromanes, al Vallès Oriental. Foto: Cedida a Osona.com per Agents Rurals


Resulta que a Llagostera hi havia tres ualabis: dues femelles i un mascle. La hipòtesi dels Agents Rurals és que van separar el mascle de les femelles perquè estaven en estat. Per tant, tot apunta que el marsupial que voltava pels carrers de Roda de Ter, era el mascle. Segons les darreres informacions, el mascle segueix a Llagostera mentre que les femelles estan al nucli zoològic de procedència a Vallromanes.
 
D'altra banda, Torralba lamenta que "si se'ns hagués informat en el primer moment, tot hagués estat més fàcil". Per a fer la investigació, que va acabar a finals de març, hi han participat una patrulla del Gironès per anar a Llagostera; una d'Osona per fer les dues inspeccions a Roda de Ter; i una del Vallès Oriental per anar a Vallromanes. A més, es va haver de requerir un traductor per parlar amb l'empresa de transport alemanya. "A més del traductor, s'han mobilitzat tres àrees bàsiques!", conclou Torralba.

Alerta amb els animals exòtics

Torralba aprofita per reiterar que "adquirir animals exòtics i tenir-los com a animals de companyia no és aconsellable, malgrat ser legal". "Són animals que no estan acostumats a la convivència amb humans i es poden escapar amb facilitat", afegeix. En aquest sentit, explica que tot plegat pot tenir conseqüències al medi, com va passar amb el porc vietnamita, que porta problemes d'hibridació amb el porc senglar.
 

Un cartell fent mofa i alertant de la presència de cangurs a Roda de Ter, poc després dels fets. Foto: Josep M. Montaner