Cooperar per viure amb autonomia la jubilació

La cooperativa +65 de Taradell compta amb una seixantena de socis i es vol estendre als altres pobles de la Mancomunitat La Plana

Mercè Romeu és una de les sòcies de la cooperativa +65 de Taradell
Mercè Romeu és una de les sòcies de la cooperativa +65 de Taradell | Josep M. Montaner
15 d'abril del 2021
Actualitzat a les 16:21h
La Mercè Romeu torna satisfeta del servei d'informàtica que li ofereix la cooperativa +65 de Taradell i de la qual n'és sòcia. Amb un grup reduït de quatre persones, pot resoldre qualsevol dels dubtes que té sobre les noves tecnologies i aprendre alguna cosa nova. "Sempre havia anat amb els avis de Vic o Taradell, però tots fèiem el mateix. Ara puc demanar el que necessito", explica a Osona.com. Per exemple, ha après a fer videotrucades i així poder participar en el club de lectura, que ara és virtual per la Covid.

La cooperativa +65 ofereix qualsevol tipus de servei a persones jubilades del municipi a través de diversos professionals. Té per objectiu, doncs, evitar riscos i aconseguir i que les persones grans puguin continuar vivint a casa seva de forma autònoma. L'alma mater d'aquest projecte pioner és Emília Bosch, que va iniciar-lo el 2020 i s'ha formalitzat a principis d'enguany. Actualment té una seixantena de socis.

Tal com apunta Bosch, la iniciativa va sorgir perquè els seus pares haguessin volgut viure a casa fins a morir-se però no va poder ser. "Si fos possible, a mi m'agradaria viure-hi fins al final", diu la fundadora, mentre afegeix que "a l'hora de demanar", tampoc vol empipar. "Tinc la impressió que quan els fills venen a casa, aprofitem per dir-los: 'Ara que ets aquí, fes-me això o allò", apunta. "Els jubilats volem que els fills vinguin a fer-nos la visita, no a fer feina".
 

El 90% de les persones jubilades no tenim problemes, però sí que de mica en mica anem perdent habilitats.

Emília Bosch. Fundadora i presidenta de la cooperativa +65

La fundadora i presidenta de la cooperativa afirma que "el 90% de les persones jubilades" no tenen problemes, però sí que "de mica en mica" es van perdent habilitats. "Te n'adones que no et pots enfilar a un lloc, que no pots baixar una cosa de dalt l'armari o que et costa netejar bé els dalts de la cuina", exemplifica. "En lloc de fer-se mal, millor que ens ho vinguin a fer", remarca.

Més d'una vintena de serveis

A més del servei d'informàtica, que és el que té més èxit entre els socis juntament amb el de neteja, també n'hi ha de jardineria, bricolatge, acompanyament, tintoreria, fisioterapeuta, etc. I fins i tot un torn de guàrdia de dissabte i diumenge per si alguna persona es queda tancada al carrer o es descuida les claus. N'hi ha més d'una vintena, tot i que van començar amb només quatre.

"Per als que tenim els fills lluny, la cooperativa ens ofereix molts avantatges", afegeix Mercè Romeu, per la seva banda. Tot i que fa pocs mesos que la cooperativa està en ple funcionament, es mostra "contenta" i satisfeta del projecte. A més de la informàtica, ja ha demanat hora perquè la setmana vinent li recullin la roba per portar a la tintoreria.

Bosch puntualitza que malgrat que el nom digui "+65" està adreçat a totes aquelles persones jubilades i no necessàriament han de ser majors de 65 anys. Per formar part de la cooperativa, cal tenir 10 participacions com a titular que valen 10 euros. És a dir, en total, cal dipositar 100 euros per poder ser soci i tenir veu i vot a la cooperativa. D'altra banda, per poder rebre els serveis, cal pagar un manteniment mensual de 5 euros.

En funció de cada servei, el soci o usuari haurà de pagar una cosa o una altra. "El servei al soci és més ràpid, a vegades no cobren desplaçament o és un preu més ajustat", explica Bosch, mentre remarca que han anat negociant amb cada professional, ja que "no és el mateix tenir cinc clients que una seixantena de socis". A més, juntament amb els professionals, la cooperativa controla la quantitat de temps que el servei s'està a una casa, quan els professionals entren i quan en surten.
 

Emília Bosch explicant l'experiència a representants polítics- Foto: Dies d'Agost


La confiança d'una cooperativa

A Taradell hi ha més de 1.400 persones jubilades. "Actualment una tercera part de la població de qualsevol municipi són jubilats", explica Bosch, mentre remarca que "d'aquí a deu anys serà el 50% perquè tota la generació del Baby Boom estaran jubilats". "I el 2050 la població jubilada serà superior a la infantil i a la juvenil", afegeix. Per tot això, destaca que "no hi ha ni terrenys ni infraestructures suficients per atendre-ho tot". Per això posar en valor el sistema de la cooperativa perquè sigui "viable".
 

El 2050 la població jubilada serà superior a la infantil i a la juvenil.

Emília Bosch. Fundadora i presidenta de la cooperativa +65

Bosch va decidir impulsar el projecte en forma de cooperativa perquè "anul·la les reticències que una empresa pugui treure'n benefici i s'aprofiti de les debilitats o mancances d'una persona gran". En aquest sentit, declara que els socis "no se senten tan invadits com una empresa". A més, la fundadora remarca que sempre s'ha decantat pel cooperativisme i ajudar-se entre tots. "Tenim dues mans: una perquè ens ajudin i l'altra per ajudar, però mai a la mateixa persona. Hem de fer cadena", destaca.

Per la seva banda, la sòcia, Mercè Romeu, explica es "pot demanar de tot" a la cooperativa. "Es pot tenir la confiança per demanar-ho i ells miraran d'implicar la gent del poble", afegeix, mentre remarca que "l'Emília sempre està connectada i ho soluciona de seguida".

Malgrat tot, la fundadora reconeix que costa una mica que el concepte de cooperativisme "arreli" al municipi. Romeu opina que potser no ha tingut l'èxit esperat perquè en un poble la gran majoria ja sap on acudir, per exemple, "quin fuster ha de menester perquè és el de sempre". En tot cas, reitera que s'ha d'agafar el costum: "Si ens fa servei, ho hem de fer servir".

La sòcia remarca que "tant de bo" hagués existit la cooperativa quan va passar el coronavirus perquè algú li passegés el gos o li portés la compra, ja que no podia sortir de casa.

Escampant la taca d'oli

Tot i que el projecte només està centrat en Taradell, hi ha la possibilitat de travessar les fronteres d'aquest municipi. De fet, Bosch ja ha explicat el projecte als altres pobles que formen part de la Mancomunitat La Plana per tal que "es puguin beneficiar de l'experiència" i fer servir el mateix format. De fet, la Mancomunitat ha estat l'ens que ha assessorat i ha donat un cop de mà amb l'impuls de la cooperativa, juntament amb l'ajuda dels ateneus cooperatius de la Catalunya Central.
 

Té tot el sentit replicar l'experiència als altres pobles de la Mancomunitat perquè són compactats i a l'hora de donar servei és més fàcil.

Ferran Teixidó. Alcalde del Brull i president de la Mancomunitat La Plana

Per al president de la Mancomunitat, Ferran Teixidó, "està contemplat que de mica en mica aquesta experiència s'implanti en altres municipis". En aquest sentit, explica que quan la iniciativa hagi fet "coixí" a Taradell, es podrà replicar sota el mateix paraigua i en forma de subseus als altres pobles. "Té tot el sentit perquè els pobles són molt compactats i a l'hora de donar el servei és més fàcil", afegeix. A més de Taradell, formen part de la Mancomunitat Tona, Malla, Muntanyola, Santa Eulàlia de Riuprimer, Folgueroles, Viladrau, Seva, El Brull, Balenyà, Aiguafreda i Sant Martí de Centelles.

El proper pas, segons la fundadora, és anar a cadascun d'aquests municipis i buscar persones que puguin ajudar amb la cooperativa. En aquest sentit explica que aquesta figura "dirà quins professionals hi ha perquè els serveis també siguin del poble". Bosch ja s'ha reunit amb l'Ajuntament de Tona i properament ho farà amb de Folgueroles i Malla per explicar la iniciativa. "S'està escampant la taca d'oli", conclou.