La mediació empresarial, una alternativa als tribunals que arriba per quedar-se

La Cambra d'Osona s'adhereix a un projecte per apropar la mediació a advocats i empreses

La mediació és un sistema alternatiu de resolució de conflictes
La mediació és un sistema alternatiu de resolució de conflictes
Osona.com
16 d'abril del 2021
La mediació és un sistema alternatiu de resolució de conflictes que permet a les parts arribar a solucions mútuament acordades i més ajustades a les seves necessitats i interessos. S'articula en la intervenció d'un professional neutral que ajuda en la construcció de la decisió que prenen les parts, les guia en el procediment centrant el conflicte i les impulsa a una entesa mútua. La mediació és en tot moment voluntària, malgrat que per iniciar-se és necessària que les parts mostrin intenció ferma de resoldre la discrepància en qüestió.

En aquest sentit, el Consolat de Mar de la Cambra té com a una de les seves prioritats administrar mediacions i arbitratges de caràcter empresarial. El Cònsol Major del Consolat de Mar, Jordi Domingo, considera la mediació com un "sistema de resolució alternativa de conflictes i on la resolució pugui ser més humana, més ràpida i més eficient". De fet, segons paraules del Cònsol: "Cal propiciar-la especialment en moments com els que vivim on la justícia és lenta, ineficient i està col·lapsada".
 

És un sistema de resolució alternativa de conflictes i on la resolució pugui ser més humana, més ràpida i més eficient.

Jordi Domingo. Cònsol Major del Consolat de Mar

Pel que fa a la mecànica del procediment, un cop presentada la sol·licitud, les parts assisteixen a una sessió informativa on la persona mediadora exposa el funcionament del procediment, explica el seu paper i acull els posicionaments, interessos, i afectacions que cada part pugui tenir envers el conflicte. Les mediacions es poden realitzar en sessions conjuntes i/o separades. Algunes requereixen diverses sessions i en d'altres n'hi ha prou amb una.

La mediació conclou amb un acord per escrit entre les parts que es pot elevar a públic i que en tot cas, el seu incompliment és exigible per via judicial. Actualment la tecnologia també s'ha incorporat a aquests procediments, essent la mediació una aposta de futur.

De fet, el degà de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Vic, Roger Montoliu, s'expressa amb els mateixos termes: "En els darrers temps es comença a percebre el canvi de mentalitat que feia falta per veure en la mediació en general, i en la mediació empresarial en particular". "La rapidesa del procés, el seu cost econòmic raonable, l'eficàcia de la seva resolució, l'alta preparació del professional i, sobretot, el fet que la solució del conflicte quedi en mans de les parts i no d'un tercer, són, sens dubte, elements que estan contribuint de forma decisiva a aquest canvi de paradigma", afegeix el degà. Tanmateix, segons el Col·legi d'Advocats de Vic aquest nou sistema jugarà en benefici no només de les empreses, sinó també de l'activitat econòmica i del país.
 

La rapidesa del procés, l'eficàcia de la resolució o l'alta preparació del professional són alguns elements que estan contribuint de forma decisiva a aquest canvi de paradigma.

Roger Montoliu. Degà del Col·legi d'Advocats de Vic

Per aquest motiu, per tal de reforçar i incentivar la mediació com a eina de resolució alternativa de conflictes, la Cambra d'Osona s'adhereix al projecte "Cambres - Col·legis d'Advocats", que té com a objectiu apropar la mediació a advocats i empreses col·laborant en la promoció d'aquest mecanisme i establint protocols per la canalització de conflictes.

El certificat digital, una eina imprescindible per a la teva empresa o entitat

La Cambra d'Osona et proporciona solucions de transacció electrònica segura de forma ràpida, àgil i sense cues!

Per a què serveix?
El certificat digital et garanteix la identitat i capacitat de representació davant de tercers. A més, no només et permet identificar-te de forma segura al realitzar tràmits telemàtics davant d'entitats o l'administració, sinó també signar documents electrònics amb plenes garanties legals.

De quins tipus n'hi ha?
Emetem diversos certificats Camerfirma segons les teves necessitats: per a treballadors autònoms; apoderats o administradors de societats; professionals autònoms col·legiats; persones físiques vinculades a una organització o entitat, entre d'altres.
Contacta'ns i t'assessorarem!

Més informació a:

 Correu electrònic:osona@cambrabcn.org
 Web: https://www.cambrabcn.org/on-som/punts-de-servei/vic
 Twitter@CambraOsona

 
AMB EL SUPORT DE