Emergència climàtica

El Consorci Forestal es mostra satisfet amb la nova llei estatal de canvi climàtic

S'hi reconeix la importància de la gestió forestal per la transició justa cap a una economia baixa en emissions de carboni i es considera essencials el paper del bosc i l’ús i el consum de productes forestals

per Redacció , 14 d'abril de 2021 a les 18:55 |
El Pirineu Oriental nevat, els camps de colza florits, el castell d'Orís, des de Gurb | Emili Vilamala
El passat 8 d’abril el Congrés dels Diputats va aprovar la Llei de canvi climàtic de l’estat que el Consorci Forestal de Catalunya (CFC) considera satisfactòria, tal com els ha manifestat el conjunt del sector vinculat al bosc. Tot i que resten molts camps en els quals cal avançar, l’entitat considera una fita molt important la incorporació d’aspectes com el paper del bosc, la gestió i l’ús i el consum de productes forestals, com a elements essencials per a l’assoliment dels objectius de la Llei.

El Consorci Forestal subratlla que la Llei recull explícitament (article 23) la voluntat de fomentar les externalitats positives que proporcionen els embornals de carboni terrestres. Especialment, aquelles que proporcionen els sectors agrari i forestal, així com l’ús de la bioenergia i altres productes del bosc.

 
Mesures fonamentals per recolzar la figura del silvicultor actiu

 
L’aposta per la bioeconomia i el mandat al govern de l’Estat per a desenvolupar l’article 65 de la Llei 43/2003 bàsica de boscos, que preveu regular els mecanismes i les condicions per a incentivar les externalitats positives dels boscos amb pla de gestió forestal, són altres aspectes clau que assenyalen des del Consorci Forestal, ja que consideren que són mesures fonamentals per recolzar als silvicultors actius.

Es tracta de milers de persones que amb la seva dedicació, constància i il·lusió, treballen per la conservació i millora del seu patrimoni. Aquesta tasca beneficia al conjunt del país, ja que els terrenys forestals de titularitat privada  representen prop del 80% dels nostres espais forestals.
 
Des del CFC agraeixen especialment la complicitat i el suport del grup parlamentari republicà al Congrés. Ha estat gràcies a la seva sensibilitat i complicitat que des del Consorci, junt amb d’altres organitzacions del sector forestal (COSE i Juntos por los Bosques), han pogut contribuir a fer arribar les propostes i inquietuds al text. La Llei, doncs, suposa un pas endavant en el camí per a facilitar el marc que ha de permetre una gestió sostenible del bosc, quelcom que no es possible sense cercar l’equilibri entre els aspectes mediambientals, econòmics i socials.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació