Ajuntaments i consells comarcals estudien crear un ens de gestió propi de la riera de Merlès

Es tractaria d’un ens que faciliti la feina de manteniment d’aquest espai natural protegit

Vigilants privats a la riera de Merlès
Vigilants privats a la riera de Merlès | CC Berguedà
Redacció
10 d'abril del 2021
Ajuntaments i consells comarcals estudien crear un ens de gestió propi de la riera de Merlès. Els nous ajuntaments per on transcorre la riera són Borredà, La Quar, Puig-reig, Sagàs, Sant Jaume de Frontanyà, Santa Maria de Merlès, Gaià, Les Llosses i Lluçà amb els seus respectius consells comarcals. Es tractaria d'un ens de gestió propi que faciliti la feina (jurídica, administrativa, comptable) de manteniment d’aquest espai natural protegit. Les administracions locals exploraran quina forma haurà de tenir aquest ens i els pros i contres de la seva creació.

Aquesta és una de les mesures que els ajuntaments i els consells comarcals dels respectius territoris -la major part al Berguedà- tenen a l’agenda de treball amb l’objectiu de preservar la riera de Merlès que forma part del Pla d’espais d’interès natural aprovat pel Decret 328/1992, de 14 de desembre. És un espai natural protegit, reserva natural parcial, zona especial de conservació (ZEC), zona especial de protecció d’ocells (ZEPA) i és part de la Xarxa Natura2000.

Els ajuntaments han fet un bon balanç de les mesures adoptades el 2020 com la limitació d’aforament a través de la creació de 17 punts d’aparcament, així com la vigilància de l’espai mitjançant Guardes Rurals que han posat èmfasi en el compliment de les ordenances d’ús públic existents. També ha contribuït a reduir la massificació de l’espai, la prohibició circumstancial del bany per evitar la propagació de la Covid-19 en un estiu de màxima conflictivitat en els espais naturals arreu del país a causa de l’elevada afluència de visitants. Actualment s’estan tramitant les sancions imposades i ja s’han cobrat les primeres. Aquests diners serviran per seguir invertint en el manteniment de l’espai natural.

Es preveu permetre el bany a l'estiu si la Covid-19 ho permet

Aquest estiu es preveu permetre el bany a la riera de Merlès, sempre que l’evolució de la Covid-19 ho permeti, s’actuï amb civisme i que es compleixin les ordenances. Aquesta serà una de les novetats de la campanya d’estiu d’enguany que ja s’està preparant. Es mantindrà el servei de vigilància a través de Guardes Rurals, amb el suport dels Agents Rurals i els Mossos d’Esquadra i la limitació d’aforaments mitjançant l’aparcament en les zones especialment condicionades per fer-ho.

Arxivat a