VÍDEO Vic estrena un documental per recuperar la memòria històrica dels refugis antiaeris

L'Ajuntament ha elaborat "Refugi 4. Perill de bombardeig", que recull el testimoni de cinc vigatans

Una imatge del documental «Refugi 4. Perill de bombardeig»
Una imatge del documental «Refugi 4. Perill de bombardeig» | YouTube
Osona.com
08 d'abril del 2021
 
Aquesta setmana s'ha estrenat el documental Refugi 4. Perill de bombardeig en memòria de totes les víctimes dels bombardejos de la Guerra Civil. El vídeo, elaborat per l’Ajuntament de Vic, té l’objectiu de recuperar, protegir i difondre el patrimoni memorial. Segons la regidora de Cultura, Susagna Roura, té un "caràcter pedagògic" i "centra la seva temàtica en els refugis antiaeris, donant a conèixer la història de la rereguarda catalana durant la Guerra Civil”.

Tal com explica l'Ajuntament en una nota, el refugi antiaeri número 4 de Vic és el punt de partida d'aquesta producció documental, l'element patrimonial més important que es conserva a la ciutat del temps de la Guerra Civil. A partir d'aquest element, es presenta la història de la rereguarda en el moment dels bombardejos de l’aviació franquista, des de l'organització de la defensa passiva als efectes de la guerra, amb causa de víctimes civils.

El documental, de 13 minuts de durada, conté bibliografia general sobre el tema objecte del treball i, sobretot, conté referència a l’extens estudi publicat el 2018 a la revista Ausa “Vic sota les bombes. Els bombardejos aeris sobre la ciutat de Vic durant la Guerra Civil (1938-1939)”, fet per l'historiador i professor de la UVic-UCC, Josep Casanovas.

Al documental, realitzat i muntat per Albert Bagué, hi ha entrevistes orals a cinc persones que van viure la Guerra Civil i la postguerra a la capital d'Osona: Conxita Alemany, Maria Cambra, Quimet Font, Manel Gausa i Avelino Ruiz. També hi ha un familiar d'una de les víctimes dels bombardejos a Vic, Aina Amat, així com a l'arxiver municipal, Francesc de Rocafiguera.

El disseny gràfic i les animacions han anat a càrrec de  Miquel Bigas i Albert Bonvehí de La Farinera, Centre d'Arts Visuals de Vic; Adrià Mas i Mauro Mas de Gamma d'Arquitectura SLP; Lluís Moreno i Raül Arjona d'Arkham Studio; mentre que la locució és de Lena Casanoves i la música de Nazari Giol i Ferran Giol.

Visites guiades

Els propers diumenges 11 i 18 d'abril a les 12 del migdia s’oferiran visitades guiades amb grups reduïts, seguint les mesures sanitàries vigents, que inclouran la visualització del documental Refugi 4: Perill de bombardeig.

Les visites, totalment gratuïtes, tenen com a temàtica els bombardejos a Vic durant la Guerra Civil i van a càrrec de l’historiador Josep Casanovas. Per participar-hi cal reserva prèvia trucant al 93 886 20 91 o entrant a www.victurisme.cat.
Arxivat a