Collsacabra

Satisfacció al Collsacabra per la prova pilot per evitar les aglomeracions

Els alcaldes critiquen la manca d'ajudes de les administracions superiors: "Estan menystenint la Catalunya interior"

per Osona.com , 6 d'abril de 2021 a les 15:55 |
Cua de vehicles per accedir a Rupit amb un informador. | ACN
Els Ajuntaments de l'Esquirol, Tavertet i Rupit i Pruit han engegat aquesta Setmana Santa una prova pilot amb l'objectiu de regular l'accés de visitants a la zona del Collsacabra i evitar així grans aglomeracions. La campanya ha consistit en el desplegament d'informadors ambientals a diferents punts de la xarxa viària que avisaven als conductors quan els aparcaments i restaurants estan plens i els aconsellaven dirigir-se a altres indrets. Els tres alcaldes lamenten que no han rebut cap ajuda de les administracions superiors, ni de la Diputació de Barcelona ni tampoc de la Generalitat, i asseguren que se senten "desemparats". "Estan menystenint la Catalunya interior i la vida al món rural", critica l'alcalde de l'Esquirol, Àlex Montanyà.

Satisfacció entre els alcaldes del Collsacabra pel dispositiu que s'ha posat en marxa aquesta Setmana Santa per controlar l'accés de visitants. Es van desplegar una dotzena d'informadors ambientals a les principals carreteres d'accés i espais naturals del territori per evitar els episodis viscuts l'estiu de l'any passat en què l'afluència "desmesurada" de visitants va "sobrepassar la capacitat d'acollida" dels paratges més representatius de Tavertet, Rupit i Pruit, Cantonigròs i l'Esquirol.


La prova es va posar en marxa per iniciativa dels tres municipis i, de fet, els batlles critiquen la poca col·laboració que han rebut de les administracions superiors. "Assumim nosaltres les despeses, les eines, la infraestructura i la formació", relata el batlle de l'Esquirol, que afegeix: "Dediquen els esforços a altres espais que consideren prioritaris, de manera que estan menystenint tota la Catalunya interior i tot allò que no forma part dels Parcs Naturals". "Deixem-nos d'omplir la boca d'equilibri territorial i actuem i siguem ferms", conclou.
 

L'entrada de Rupit plena de vehicles i persones Foto: ACN


De la seva banda, l'alcalde de Rupit i Pruit -un dels municipis que rep més visitants-, Albert Marcé, explica que es tracta d'una Setmana Santa molt atípica amb els aforaments "reduïts" i, per tant, lamenta que es troben amb situacions "difícils de gestionar". Per això, Marcé, igual que els seus companys alcaldes, reclama que la Diputació de Barcelona i la Generalitat els donin suport perquè s'han sentit "molt sols". "Hem de treballar conjuntament totes les administracions i trobar solucions", assegura.

Des de Tavertet, el seu batlle, Albert Prado, afegeix que s'han sentit "desemparats" i creu que la situació que viuen al Collsacabra "és molt problemàtica". "No hi caben els cotxes a la carretera i un dia tindrem un accident molt greu", lamenta. També creu que si no hi ha una planificació la gent que viu al territori "pot començar a odiar el turisme i, un cop es traspassa aquesta línia, és molt difícil tornar enrere".

Altres notícies que et poden interessar
 


 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació